NEMAČKA DEMANTUJE: "O ograničavanju Kine – ni reči"

Tanjug

29. 04. 2023. u 09:53

NEMAČKO ministarstvo ekonomije nije upoznato sa planovima o zabrani izvoza hemikalija koje se koriste za proizvodnju čipova u Kinu.

НЕМАЧКА ДЕМАНТУЈЕ:  О ограничавању Кине – ни речи

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Komentarišući navode da se o takvom planu raspravlja, portparol nemačkog ministarstva ekonomije odbacio je te navode, dodavši da nema ni planova za uvođenje strožih propisa kada je reč o hemikalijama za čipove sa dvostrukom upotrebom, prenosi Rojters.

Blumberg je u četvrtak objavio da zvanični Berlin razmatra ograničenje izvoza hemikalija koje se koriste za proizvodnju čipova u Kinu.

Kako je bilo navedeno, taj predlog je deo paketa mera vlade nemačkog premijera Olafa Šolca kako bi "odsekao" Kinu od robe i usluga neophodnih za proizvodnju naprednih čipova.

Ukoliko bi predlog bio usvojen, to bi uticalo na poslovanje nemačkih firmi kao što su Merk i BASF, rekao je izvor tog medija koji je želeo da ostane anoniman.

Berze su na ovu vest reagovale padom vrednosti akcija BASF-a od 4,3 odsto na berzi u Frankfurtu, dok se vrednosti akcija kompanije Merk nisu bitno promenile.

Skoro svaki čip na svetu je stvoren uz pomoć Merkovih produkata ili usluga, dok je BASF tržišni lider za Evropu i Aziju i proizvodnji hemikalija za poluprovodnike.

BONUS VIDEO: LUKSUZNI AUTOMOBIL IZ KINE - Pogledajte snimke sa Salona automobila u Šangaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)