POKUŠAJ SMIRIVANJA TENZIJA? Šolc pozvao kineskog premijera da poseti Berlin

Novosti Onlajn

25. 04. 2023. u 10:49

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozvao je kineskog premijera Lija Ćijanga da poseti Berlin 20. juna u pokušaju da smiri tenzije između Evrope i Kine, piše "Blumberg".

ПОКУШАЈ СМИРИВАЊА ТЕНЗИЈА? Шолц позвао кинеског премијера да посети Берлин

Foto: Profimedia

Šolc će pokušati da dobije podršku Pekinga po pitanjima mira u svetu ili klimatskih promena, dok će istovremeno podvući crvene linije kada je reč o promeni statusa kvo Tajvana, rekli su "Blumbergu" ljudi upoznati sa planovima nemačkog kancelara. Sastanak dvojice zvaničnika planira se već mesecima, dodali su izvori.

Nemačka je odlučna da smanji svoje angažovanje u Kini, dok se Berlin još bori sa posledicama preteranog oslanjanja na ruski gas. I dok Nemačka gleda na Peking kao na protivnika u određenim aspektima, Šolc je protiv odvajanja od Kine, važnog trgovinskog partnera i ključne destinacije za nemački izvoz.

- Mi smo protiv razdvajanja, mi smo za smanjenje rizika - rekao je Šolc na pitanje o stavu Evropske unije prema Kini nakon sastanka lidera bloka u Briselu prošlog meseca.

- Kompanije širom sveta pokušavaju da izvuku prave zaključke iz ruskog rata protiv Ukrajine: da moraju da obezbede svoje lance snabdevanja, tržišta prodaje i direktne investicije kako bi preživele teške trenutke - dodao je on. - To se sada dešava i mislim da će definisati sledeću deceniju ili dve.

BONUS VIDEO: NEMAČKA BEZ SAOBRAĆAJA - Milioni bez prevoza tokom štrajka sindikata

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINU ČEKA TUŽNA SUDBINA Riter poručio Zelenskom: Neće biti tvog režima kad se rat završi