MALI: Digitalizacijom unapređujemo rad carine

S. B.

18. 04. 2023. u 15:39

POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa generalnim sekretarom Svetske carinske organizacije Kuniom Mikurijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju rada Uprave carina i o njenoj digitalizaciji, kao i o jačanju kadrovskih kapaciteta. Sastanku je prisustvovao direktor Uprave carina Branko Radujko.

МАЛИ: Дигитализацијом унапређујемо рад царине

Foto: Ministarstvo

Potpredsednik Vlade Siniša Mali je rekao da je digitalizacija carine inicirana pre nekoliko godina i da je već urađeno mnogo, ali i da može da se uradi mnogo više, te da će na taj način biti unapređen njen rad. Dodao je da će reforma carine biti impresivna i da će Srbija biti primer drugim zemljama. On je rekao da su već završeni projekti uvođenja e-faktura i e-fiskalizacije, kao i da će digitalizacijom carine u tom smislu biti zaokružen jedan važan proces u privredi.

Mali je istakao i da su u pripremi novi sporazumi o slobodnoj trgovini koji će omogućiti da privredni rast u Srbiji bude još veći. Dodao je i da se grade nove fabrike, novi auto-putevi, što sve doprinosi privrednom rastu i atraktivnosti zemlje za ulaganje.

Napomenuo je i da je zabeležen rekordni nivo stranih direktnih investicija (SDI) od čak 4,4 milijarde evra u 2022. godini, te da je i u prva tri meseca ove godine veći priliv SDI nego u istom periodu prošle godine.

Kunio Mikurija je rekao da „granice dele, a carine povezuju“, te da je važno da se sprovede digitalizacija carine, kao i da se u tom smislu implementiraju međunarodni standardi. Mikurija je naveo i da je ključno ulaganje u kadrove, kako bi oni bili motivisani, osposobljeni, i kako bi što efikasnije radili svoj posao.

On je podržao inicijativu „Otvoreni Balkan“ koja podrazumeva brži i lakši protokol roba, ljudi i usluga. Rekao je i da je Srbija regionalni lider u ekonomiji, i da se nada da može da se utiče i na druge zemlje u regionu da ojačaju svoje ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!