BUDŽETSKI DEFICIT SAD RUŠI SVE GRANICE: Porast od 63 odsto za godinu dana

Novosti online

13. 04. 2023. u 19:00

BUDžETSKI deficit američke savezne vlade dostigao je 1,1 bilion dolara u prvoj polovini fiskalne godine, što je skok od 63 odsto u odnosu na pre godinu dana, a prevashodno je podstaknut većim izdacima za obrazovanje, zdravstvo i otplatu kamata na dug, navodi "Blumberg".

БУЏЕТСКИ ДЕФИЦИТ САД РУШИ СВЕ ГРАНИЦЕ: Пораст од 63 одсто за годину дана

Foto: AP

Deficit za mart iznosio je 378 milijardi dolara, pokazali su podaci koje je objavilo američko Ministarstvo finansija.

Otplata kamata na neizmireni dug u prvih šest meseci fiskalne 2023. godine iznosila je 384 milijarde dolara, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Taj trošak je porastao nakon što su Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu u cilju borbe protiv inflacije.

Izdaci odeljenja za zdravstvo i socijalne usluge takođe su porasli za pet odsto, odnosno na 843 milijarde dolara, uglavnom zbog povećanja troškova programa zdravstvene zaštite "Mediker" i "Medikejd".

Izdaci Ministarstva obrazovanja porasli su za 76 odsto na 124 milijarde dolara, značajnim delom zbog troškova povezanih sa programom oprosta dugova studentskih kredita koji je sprovodi Bajdenova administracija, rekao je zvaničnik Trezora u razgovoru sa novinarima.

rt.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!