VELIKI PAD PROFITA U AMERICI: Ovako nije bilo od početka pandemije

Novosti online

11. 04. 2023. u 00:28

AMERIČKE korporacije suočene su sa najvećim padom profita još od početka pandemije virusa korona, pokazuju prognoze sa Vol strita, pošto je visoka inflacija smanjila marže, a strah od recesije usporava potražnju, piše Fajnenšel tajms.

ВЕЛИКИ ПАД ПРОФИТА У АМЕРИЦИ: Овако није било од почетка пандемије

Foto: Tanjug/AP

Kompanije koje pripadaju indeksu S&P 500, odnosno ulaze u 500 najvrednijih deoničarskih društava na njujorškoj berzi, prijaviće ukupno smanjenje profita od 6,8 odsto u prvom kvartalu, u poređenju sa istim periodom prošle godine, piše Fajnenšel tajms.

To će biti najveći pad još od drugog kvartala 2020. godine, koji je iznosio 30 odsto i bio je posledica ranih faza pandemije virusa korona i opšteg zatvaranja.

Očekuje se da samo sektori energije i luksuznih dobara pokažu jak rast profita u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, kombinacija opadajuće potražnje, oštrijih kreditnih uslova i trend pada cena robe doveli su do „seče“ očekivanih profita u širokom industrijskom spektru.

„Kada pogledate troškove plata i cenu kapitala, mislim da su prihodi pod značajnim pritiskom. Kompanije su uživale u nominalnom rastu, imale su moć pri određivanju cena, ali se njihov obim ili smanjivao ili ostajao isti“, rekao je Džek Eblin, šef investicija u kompaniji „Kreset kapital“.

Ukupna vrednost indeksa S&P 500 porasla je šest odsto od početka godine, ali je 90 odsto tog rasta donelo samo 20 kompanija.

U prvom kvartalu, više kompanija nego obično pokazalo je znake slabljenja, pa je 78 imalo negativan saldo zarade po deonici, a među njima je 11 iz sektora poluprovodnika.

Od 11 sektora u okviru ovog indeksa, očekuje se da sektor materijala bude najteže pogođen, sa padom profita od 35,6 odsto.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU NA ROLAN GAROSU: Rafael Nadal saopštio veliku vest! Sve je počeo sa Žao mi je!