EU NEMA NAČIN DA STANE NA PUT UVOZU RUSKOG GASA: Ova država obara rekord u kupovini

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 17:23

ŠPANSKI uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije u januaru i februaru zabeležio je enorman porast – 172 odsto na godišnjem nivou, izvestio je španski list "Konfidencijal", pozivajući se na podatke tamošnje energetske kompanije "Enagas".

ЕУ НЕМА НАЧИН ДА СТАНЕ НА ПУТ УВОЗУ РУСКОГ ГАСА: Ова држава обара рекорд у куповини

Foto N. Fifić

Kupovina gasa iz Ruske Federacije od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini porasla je za 84 odsto, što Španiju čini najvećim uvoznikom ruskog LNG-a među članicama Evropske unije.

U Madridu i Briselu navodno su veoma zabrinuti zbog impresivnog rasta uvoza LNG-a uprkos nastojanju EU da prekine zavisnost od ruskih energenata.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson je ranije ovog meseca pozvao da se zaustave isporuke ruskog LNG-a, rekavši da energetske kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada isteknu oni postojeći.

Takođe, špansko Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografske izazove zatražilo je od kompanija – uključujući "Naturdži", "Repsol", "Total enerdžis", ​​"Akspo", "Pavilion", "Enagas", "Met enerdži", "Enet enerdži", EdP, CEPSA i BP – da se ne prijavljuju za kupovinu novih količina plavog energenta iz Rusije.

Međutim, kako piše "Konfidencijal", niti Španija niti ostatak EU imaju način da zaustave uvoz LNG-a iz Rusije budući da su uvoznici privatne kompanije, kao i to da ruski tečni gas nije obuhvaćen paketima sankcija, što znači da je trgovina slobodna.

Pre rata u Ukrajini Rusija je pokrivala skoro 40 odsto gasa koji troše zemlje EU, a isporučivala ga je mahom preko mreže gasovoda. Prema podacima Brisela, Unija trenutno iz Rusije kupuje tek oko 10 odsto gasa koji joj je potreban, a povećanje kupovine LNG-a posledica je smanjenja transporta kroz gasovode.

BONUS VIDEO: SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU - Narod besan zbog visokih cena benzina

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti