MINISTARKA DUBRAVKA ĐEDOVIĆ POTVRDILA SAZNANJA "NOVOSTI": Nema otpuštanja u EPS-u, statut se bavi načinom upravljanja

Novosti online

31. 03. 2023. u 08:53

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović je u jutarnjem programu televizije Pink govorila o transformaciji EPS-a i energetskoj tranziciji.

МИНИСТАРКА ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ ПОТВРДИЛА САЗНАЊА НОВОСТИ: Нема отпуштања у ЕПС-у, статут се бави начином управљања

Foto: Printscreen/Pink

Ona je odmah na početku gostovanja uverila građane i radnike EPS-a da nema nikakve privatizacije tog preduzeća, kao i da neće biti otpuštanja, čime je potvrdila saznanja "Novosti".

- To nije tema, manipuliše se, laže i obmanjuje zadnja dva-tri dana, da ne bi došlo do promene pravne forme. Šta ona donosi? Donosi promene nabolje, u načinu upravljanja i donošenja odluka, sagledavanja rizika. Kako da to preduzeće bude bolje, efikasnije i efektivnije. Nema otpuštanja radnika. Ne pričamo o tome. U statutu, koji jeste tema, ne pominju se ni radnici ni sindikati. Statut se bavi načinom upravljanja - rekla je ona.

Ministarka Đedović dodaje da smo svedoci da u energetskoj krizi, koju smo videli prošle godine, vidimo koliko je važno da imamo stabilna i jaka energetska preduzeća.

- Da oni ne bi bili na teretu države. Naravno da je dug tih preduzeća narastao na stotine miliona evra koje građani treba da vraćaju. Da bi time moglo da se upravlja kako treba, mora da dođe do određenih reformi i promena, koje je Vlada odlučna da sprovede - kaže ministarka.

Ona ističe da je dug veći od 600 miliona evra, i da je nastajao u periodu prošle i pretprošle godine.

- Problem je i sprovođenje investicija. Svi projekti kasne godinama i decenijama. Kako da se upravlja tim projektima. Želimo da vratimo odgovornost u preduzeće. Da postoje strukture upravljanja koje će biti odgovorne. Nadzorni odbor postavlja direktore, ne ja ili skupština, kako se manipuliše. Nadzorni odbor nadzire rad direktora. To mora da se promeni, da se dovedu kvalitetni ljudi, da naša preduzeća budu stabilnost naše privrede - rekla je Dubravka Đedović.

Niko ne priča o gašenju termoelektrana, i da moramo da brinemo o energetskoj sigurnosti, rekla je ona.

- Želimo da osnovna delatnost EPS-a bude proizvodnja električne energije. I da izvozimo ako proizvodimo dovoljno. Ne želimo smanjenje proizvodnje. Nisam došla nikoga da smenjujem, vraćam i postavljam. Tu sam da sprovedemo reforme. Elektromreže Srbije i Transnafte Srbije su odavno prešla u akcionarska društva, i nisu privatizovana. Promena pravne forme, odluka je doneta 2014. Ona se nije sprovela, i sada se sprovodi. Onoga dana kada EPS postane akcionarsko društvo neće biti limita i kvota za zapošljavanje i plate, ukoliko ima rezultate - kaže ministarka. 

Ona kaže da su gluposti da ima 16.000 radnika viška u EPS-u, i kaže da ne želi niko da manipuliše radnicima.

- Ja sam dete rudara, mene je odgajio rudarski hleb. Ja ću prva da se borim i da branim prava rudara. Da imamo održivu tranziciju i da radnici budu zadovoljni. Ali mora da se upravlja tim preduzećima - kaže ministarka.

Na pitanje da prokomentariše to što je Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije podigao krivičnu prijavu protiv Milana Đorđevića Đokina, bivšeg predsednika sindikata radnika EPS, zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekivanju, i Radeta Živanovića, iz sindikalne organizacije EPS Kolubara Baroševac, ministarka je rekla sledeće:

- Ja stvarno ne bih ulazila u njihove međusobne rasprave i ratove, tu se radi o borbama za položaj, uticaj i novac. Država je pričala i nastaviće da priča sa predstavnicima sindikata, da se objasni šta je namera. Tu smo za sva pitanja i odgovore, ali ne da se manipulišu i lažu radnici, da bi neko zadržao fotelju. Ako sve funkcioniše kako treba, što se bunite i plašite promena - pitala je ona.

Ministarka Đedović je rekla da se prava radnika ne regulišu statutom, nego kolektivnim ugovorima, o kojima će se razgovarati.

- U njihove međusobne svađe i krađe ne bih ulazila. Nama je cilj da do promena nabolje dođe, zarad građana Srbije, koji plaćaju rad svih rukovodilaca u našim energetskim preduzećima - kaže ministarka rudarstva i energetike.

Ona je rekla da je promena pravne forme jedan od načina da se popravi upravljanje.

- Što jeste jedan od reformskih procesa. To traže razni međunarodni partneri sa kojima sarađujemo. Moramo da idemo korak po korak. Promena pravne forme, nadzorni odbor koji treba da dobije veća ovlašćenja, koji odlučuje o menadžmentu. Da se sagleda proizvodnja, da se radi na prioritizaciji investicija. Mi radimo o pripremi prioritarnih projekata u koje mora da se ulaže. Moramo da radimo na ulaganjima, da bi se oporavio i bio zdrav energetski sistem - istakla je ona.

Ministarka Dubravka Đedović kaže da je poskupljenje struje i gasa takođe jedan deo reformi koji je jako bitan - da preduzeća mogu da naplate svoje troškove.

- Sa druge strane, ne možemo da tražimo građanima da plaćaju veće cene, a da ne menjamo ništa u tim preduzećima. Moramo biti pošteni i prema građanima. Potrebne su bolne promene, i mi ćemo se truditi da cene gasa i struje budu što niže. Imamo povećanje od četiri milijarde dinara za ugrožene, i apelujem da svi koji ispunjavaju proširene kriterijume da to urade, imaće pravo na smanjenje računa - kaže ministarka.

Ona se zahvalila građanima na štednji struje, i istakla da je tokom zime ušteđeno 10 odsto električne energije, kao i da država ima odgovornost prema građanima da se stvari menjaju nabolje.

Govoreći o klimatski neutralnom energetskom sektoru, ona je pojasnila taj termin, i rekla da se dobar deo sveta obavezao na to Pariskim klimatskim sporazumom.

- To znači da moramo da smanjimo potrošnju fosilnih goriva. To su pre svega nafta, gas, ugalj. Svi oni energenti koji negativno utiču na životnu sredinu. Nije to moguće odmah uraditi, ja to pričam i kada idem u inostranstvo. I Nemci su pokrenuli nova iskopavanja, zato što je energetska kriza. Ali moramo da se menjamo i prelazimo na čistije izvore energije. Potrebno je vreme i finansijska sredstva. Potrebno je i da nam se pomogne, da jednostavno ne možemo preko noći da ispunimo te ciljeve koje postavlja EU pred nas. Neki termo blokovi su bili predviđeni još 2017. da se ugase za pet godina, što je sada. Ali mi nismo radili da proizvedemo nove kapacitete, koji će da nam daju nove izvore energije. A da će nam trebati vremena da vidimo kako da izvršimo tu tranziciju, to je jasno. Imamo 27 godina ispred nas, planiraćemo adekvatno. I Nemci znaju da ne mogu da se odreknu svojih rudnika, ni kod njih nije završena tranzicija. Kroz promenu zakona o obnovljivim izvorima energije pokrenućemo aukcije da država stimuliše privatna ulaganja u vetar i solar, gde će da otkupljuje tu energiju za potrebe snabdevanja građana. Imamo adekvatne planove, ali ključ je da imamo preduzeća koja mogu da iznesu tu tranziciju - zaključila je ministarka. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala