SPREMITE SE OPET ZA POPISIVAČE AKO IMATE GAZDINSTVO: Popis poljoprivrede počinje 1. oktobra

V.C.

15. 03. 2023. u 13:40

AKO živite na selu i imate poljoprivredno domaćinstvo, na jesen ćete opet morati da otvorite vrata popisivačima, jer popis poljoprivrede 2023. započeće 1. oktobra i trajaće do 15. decembra ove godine.

СПРЕМИТЕ СЕ ОПЕТ ЗА ПОПИСИВАЧЕ АКО ИМАТЕ ГАЗДИНСТВО: Попис пољопривреде почиње 1. октобра

D.N.

Republički zavod za statistiku sprovodi ga uz podršku Evropske unije, a u okviru projekta IPA 2018. Za popis je, kako kaže zakon o njegovom sprovođenju, opredeljeno 950.093.400 dinara.

Prvi popis poljoprivrede održan je 2012. godine, a u skladu sa EU standardima, predviđeno je njegovo sprovođenje na svakih 10 godina. Između dva popisa, svake treće godine sprovodi se Anketa o strukturi poljoprivrednoih gazdinstava, kako bi se ažurirali popisni podaci.
Zbog nedostatka sredstava, ova anketa je u Srbiji prvi put sprovedena 2018. godine i tada je pokazala da je broj poljoprivrednih gazdinstava pao za punih 62.000. Naime, 2012. godine u Srbiji je bilo oko 628.000 poljoprivrednih gazdinstava i još 2.000 pravnih lica. Među njima su dominirala mala i srednja gazdinstva. Uprkos svim merama države, njihov broj je do 2018. paoo na oko 566.000.

FOTO: Arhiva novosti

Prosečna starost domaćina u Srbiji 61 godina


Anketa je pokazala i da je tek svaki četrnaesti nosilac poljoprivrednog gazdinstva mlađi od 40 godina, dok je njihova prosečna starost 61 godina.
Ovogodišnjim popisom biće obuhvaćena sva porodična poljoprivredna  gazdinstva, kao i ona u vlasništvu preduzetnika i pravnih lica. Poljoprivredno zemljište jedinica koje su obuhvaćene popisom čini najmanje 98 odsto od ukupnog korišćenog poljoprivrednog zemljišta bez površina pod okućnicama, a broj uslovnih grla najmanje 98 odsto od njihovog ukupnog broja na nacionalnom nivou.
Popisom neće biti obuhvaćena domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu, niti prelazi određeni fizički prag.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna