SRBI VERUJU SRPSKOJ KARTICI: Za petinu više transakcija Dinom

B. Ca.

07. 03. 2023. u 15:11

PREMA podacima Narodne banke Srbije, u prethodnoj godini je nastavljen rast broja transakcija nacionalnom Dina karticom. To je povećanje za 20 procenata u broju realizovanih transakcija na fizičkim prodajnim mestima i za oko 66 odsto na internet prodajnim mestima u odnosu na 2021. godinu.

СРБИ ВЕРУЈУ СРПСКОЈ КАРТИЦИ: За петину више трансакција Дином

Foto Z. Jovanović

Tome je, kako kažu, doprineo i rast broja internet prodajnih mesta koja prihvataju Dina platne platne kartice. U  ovom trenutku 1.800 internet prodajnih mesta je prihvata.

Narodna banka Srbije podseća građane da korišćenje nacionalne platne kartice donosi značajne pogodnosti i prednosti za društvo. Među njima su, kako kažu,  niži troškovi koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima.

- Troškovi banaka prema internacionalnim kartičnim sistemima u 2019. i 2020. godini, bili su preko 100 miliona EUR, odnosno preko 95 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok su s druge strane, u tom periodu imali 75 procenata učešća u ukupnom prometu - kažu u NBS. - Troškovi banaka prema nacionalnom kartičnom sistemu su u istom periodu iznosili 5,6 miliona evra, odnosno malo iznad 5 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok je s druge strane, u navedenom periodu, nacionalni kartični sistem imao 25 procenata učešća u ukupnom prometu.

Iz NBS kažu da sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)