SKOPLJE PRIHVATILO: Ukidaju se radne dozvole u okviru „Otvorenog Balkana“

Novosti online

13. 02. 2023. u 23:39

SKUPŠTINA Severne Makedonije usvojila je danas sporazume potpisane u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, koji omogućavaju ukidanje radnih dozvola i slobodno tržište rada za građane Severne Makedonije, Srbije i Albanije.

СКОПЉЕ ПРИХВАТИЛО: Укидају се радне дозволе у оквиру „Отвореног Балкана“

Foto: Piksabej

Poslanici su sa 62 glasa „za“, bez ijednog protiv i uzdržanih, izglasali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, preneo je Tanjug „Novu Makedoniju“.

Poslanici su istim brojem glasova dali podršku i Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom povezivanju šema za elektronsku identifikaciju građana iz tri zemlje članice „Otvorenog Balkana“.

Ugovorom o uslovima za slobodan pristup tržištu rada omogućeno im je da rade u bilo kojoj od država bez dobijanja radnih dozvola, bez barijera, bez prijava i čekanja i bez administrativnih troškova.

Sporazum o uslovima za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije predviđa pristup elektronskim uslugama nacionalnih portala kroz kreiranje elektronske identifikacije „Otvoreni Balkan“ za ostvarivanje mogućnosti pristupa tržišta rada u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Sporazume su 21. decembra 2021. godine u Tirani potpisali lideri tri zemlje inicijative „Otvoreni Balkan“ - tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a