ČUVENI AMERIČKI EKONOMISTA: Američki dolar može izgubiti pozicije kao rezervna valuta

Novosti online

06. 02. 2023. u 15:11

AMERIČKI ekonomista Nuriel Rubini, koji je 2008. godine predvideo krizu, naveo je da je moguće da će dolar da izgubi svoju poziciju na mestu rezervne valute u narednih deset godina, prenosi list „Fajnenšnal tajms“.

ЧУВЕНИ АМЕРИЧКИ ЕКОНОМИСТА: Амерички долар може изгубити позиције као резервна валута

Foto: P. Milošević

- Odlazak američkog dolara sa pozicije glavne rezervne valute verovatno će se dogoditi u narednoj deceniji, rekao je Rubin, napomenuvši da će sve veće geopolitičko rivalstvo između Vašingtona i Pekinga dovesti do pojave dve konkurentske svetske rezervne valute.

U decembru su Kina i Saudijska Arabija već sprovele svoju prvu transakciju u juanima, što može da postane norma i za druge zemlje.

Kako je ekonomista pojasnio, dominacija dolara ugrožava digitalne valute i platni sistem „Vičet pej“ i „Alipej“.

Ranije je slično mišljenje istakao američki finansijer, investitor i osnivač kompanije „Bridžvater asociates“ Rej Danilo, koji smatra da epoha svetskog poretka sa dominacijom dolara i globalizacijom u ekonomiji polako nestaje. Glavne svetske države sada formiraju svoje ekonomske, finansijske i vojne blokove. Prema njegovim rečima, SAD, Evropa i Japan imaju velike dugove i zavisnost od svojih centralnih banaka, koje štampaju novac za otkup državnih dugova.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024