ČEKA NAS INFLACIJA I NEZAPOSLENOST: Doktor Dum dao još jedno predviđanje ekonomskih tokova

P. Z. S. / rt.com

15. 01. 2023. u 17:50

PERIOD relativnog zatišja u globalnoj ekonomiji je završen i ono što je pred nama je era stagflacije, što znači vreme sporog rasta koji se poklapa sa većom nezaposlenošću i rastućom inflacijom, rekao je u petak renomirani ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku Nuriel Rubini.

ЧЕКА НАС ИНФЛАЦИЈА И НЕЗАПОСЛЕНОСТ: Доктор Дум дао још једно предвиђање економских токова

Foto: O. Radošević, A. Stevanović


Prema Rubiniju, koji je među prvima predvideo finansijsku krizu 2008. godine, današnja situacija može biti još gora s obzirom na mnoštvo rizika i „mega-pretnji“ sa kojima se svet suočava.

-Kratkoročno, postoje [rizici] u vezi sa ratom u Ukrajini, naravno, sa inflacijom i sa avetom finansijske krize koja bi mogla nastati u narednih nekoliko meseci ili u naredne dve ili tri godine. Ovome se dodaju i mega-pretnje koje će se verovatno materijalizovati manje ili više ozbiljno na duži rok... počevši od klimatskih promena... geopolitičkih tenzija koje bi mogle da prerastu u nuklearni rat između velikih sila i društveno-političke nestabilnosti, rekao je on u intervjuu za Francuski informativni list Le Monde.

Rubini, koga je Volstrit nazvao „doctor Doom“ (doktor propast), tvrdio je da je opšti konsenzus da su inflatorni pritisci privremeni i da će povećanje stopa ublažiti rastuće cene i obezbediti „meko sletanje“ privrede pogrešan.

-Mislim da sletanje neće biti meko već oštro i povezano sa finansijskim stresom. Podizanje kamatnih stopa dok privreda gubi zamah, sa ukupnim nivoom duga mnogo višim nego 1970-ih, moglo bi da izazove kolaps tržišta akcija i obveznica, što bi moglo produbiti recesiju, naveo je on.

Prema rečima ekonomiste, „deo rešenja će nužno uključiti inflaciju, što smanjuje teret duga“.

-Ne kažem da je inflacija poželjna, ali ne vidim kako da je izbegnem. Era velike umerenosti je završena, ulazimo u veliku stagflaciju.

Rubini je takođe upozorio na potencijalni trgovinski rat između Zapada „i grupe revizionističkih sila“, naime Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, „koji bi mogao dovesti do fragmentacije globalizacije i ponovne lokalizacije proizvodnih lanaca, povećavajući globalnu nesigurnost.”

Ekonomista je pozvao globalnu zajednicu da uči iz istorije i mobiliše snage da spreči dalje pogoršanje krize.

-Živeli smo kao zombiji koji se vraćaju u san uprkos zvonu alarma i koji su zaboravili da istorija nije linearna... Stvaranje velikih međunarodnih institucija omogućilo nam je da se ponovo povežemo sa periodom relativnog mira i prosperiteta. Ali verovanje da takva era može trajati je greška... Glavne faze tuge su poricanje, bes, depresija i prihvatanje. Ako svojim problemima pogledamo direktno u lice, možemo se probuditi i početi mobilisati, ali smo još uvek zaglavljeni negde između poricanja i besa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)