VAŽNO ZA GRAĐANE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE: Porasle kamate -odluka Evropske centralne banke

B.Caranović

02. 02. 2023. u 20:48

KAKO je i očekivano, ponovo su porasle kamate Evropske centralne banke! Odlučeno je na današnjoj sednici da se podignu tri ključne kamatne stope za još pola procenta. I to nije kraj. Novi skok kamata verovatno će se dogodoti i na martovskom zasedanju. Ovo je važno za građane Srbije koji imaju kredite u evrima, jer se i do sada podizanje ovih kamata odražavalo na visinu rate za stambenih kredita.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ КОЈИ ИМАЈУ СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ: Порасле камате -одлука Европске централне банке

Evropska centralna banka, Foto Shutterstock

Kako je saopšteno iz ECB, Izvršni odbor je zadržao kurs u značajnom podizanju kamatnih stopa stabilnim tempom i njihovom održavanju na nivoima koji su dovoljno restriktivni da osiguraju blagovremeni povratak inflacije na njen srednjoročni cilj od  dva odsto.

- Zbog inflatornih pritisaka Izvršni odbor namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji put svoje monetarne politike - navdeno je u saopštenju ECB. -

Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoim će tokom vremena smanjiti inflaciju smanjenjem tražnje, a takođe će se zaštititi od rizika stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše. U svakom slučaju, buduće odluke o kamatnim stopama Izvršnog odbora će i dalje zavisiti od podataka i slediti pristup od sastanka do sastanka.

Prvo podizanje ključnih kamata Evropske centralne bankenakon 11 godina, dogodilo se prošlog jula. Od tada je recimo, promenljivi deo kamatne stope kod kredita u evrima u Srbiji, euribor, porastao ѕa više od tri odsto. Zato još veće cene kredita, kao i još više rate trenutnih stambenih pozajmica očekuju žitelje Srbije. Kako stvari stoje, još smo daleko od povoljnijih zajmova.

Od početka krize Euribor je porastao za više od 3,3 odsto. Krajem 2021. i početkom 2022, šestomesečni euribor je iznosio oko -0,5 odsto, a trenutno je oko 2,8 procenata. Drastično je poskupelo i zaduživanje, jer su se pre krize stambeni krediti dobijali sa kamatom oko 3 procenta, sada je ona udvostručena i iznosi i više od 6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili