HLADNO VREME U EVROPI POVEĆAVA POTRAŽNJU ZA GASOM: Dva ključna rizika za snabdevanje plavim energentom

Novosti online

31. 01. 2023. u 20:04

IMAJUĆI u vidu da vremenska prognoza predviđa novo zahlađenje u severnoj i centralnoj Evropi sledeće nedelje, očekuje se porast potrošnje gasa za grejanje, ali i pražnjenje punih skladišta.

ХЛАДНО ВРЕМЕ У ЕВРОПИ ПОВЕЋАВА ПОТРАЖЊУ ЗА ГАСОМ: Два кључна ризика за снабдевање плавим енергентом

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iako zimsko vreme održava energetsku krizu u životu, cena gasa ipak za sada ne raste, što ide u prilog optimističnim mišljenjima da je vrhunac inflacije prošao i da bi recesija mogla da se izbegne, piše "Blumberg".

Međutim, tržište je i dalje osetljivo na sve znake povećanja potrošnje, a vremenske prilike su u ovom trenutku glavni pokretač trošenja gasa.

 - Manja potražnja za gasom, sa dosta istog deponovanog u skladištima, smanjila je rizik od nestašice do ovog trenutka - izjavio je šef odeljenja za trgovinu energijom u "Zenerdži grupi" Tim Partridž. Ali hladnije vreme, zajedno s nekim nedavnim prekidima u snabdevanju i dalje podržavaju kratkoročne cene, rekao je on.

Holandska korporacija "Aj-En-Dži grup En-Vi" očekuje da će se cene gasa u proseku kretati od 60 do 65 evra u prvoj polovini 2023. godine, dok će u drugoj polovini porasti na čak 80 evra.

 - Sigurno ne izgleda tako strašno kao pre samo nekoliko meseci - saopštavaju iz Aj-En-Džija, ali i upozoravaju na postojanje dva ključna rizika za snabdevanje plavim energentom – potpuno zaustavljanje gasovodnih tokova iz Rusije i potražnja Kine za tečnim prirodnim gasom.

BONUS VIDEO:

ŠOK NA MAJORCI: Žitelji španskog ostrva iznenađeni neuobičajenim snežnim padavinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni