USLED NEDOSTATKA ENERGETSKE OPREME ZBOG SANKCIJA: Rusija proizvela prvu domaću gasnu turbinu

Tanjug

26. 12. 2022. u 20:11

RUSKI proizvođač energetske opreme Pauer Mašins završio je montažu i testiranje prve gasne turbine velike snage domaće proizvodnje, u nastojanju da zameni uvoznu energetsku opremu nedostupnu zbog sankcija.

УСЛЕД НЕДОСТАТКА ЕНЕРГЕТСКЕ ОПРЕМЕ ЗБОГ САНКЦИЈА: Русија произвела прву домаћу гасну турбину

Foto: Printskrin/Youtube/Siemens

Kompanija je saopštila danas da Pauer Mašins planira da do 2025. proizvodi osam turbina od 170 megavata godišnje, da u budućnosti poveća godišnji kapacitet na 12 turbina i da obezbedi održavanje gasnih turbina, uključujući i one iz uvoza, prenosi Rojters.

Prvi kupci domaće gasne turbine biće ruska naftna kompanija Tatnjeft, državni energetski holding InterRAO i elektroenergetska kompanija Rushidro, navodi se u saopštenju.

Rusija godinama pokušava da pokrene proizvodnju sopstvenih gasnih turbina srednjeg i velikog kapaciteta za elektrane. Taj proces se ubrzao pošto je uvoz i održavanje opreme u Rusiji postalo mnogo teže otkako je Zapad uveo Moskvi sankcije bez presedana zbog napada na Ukrajinu 24. februara, navodi britanska agencija.

Kompanije Simens Enerdži, Dženeral Elektrik i Alstom, čije su turbine korišćene za izgradnju savremenih gasnih elektrana u Rusiji, ili se povlače s ruskog tržišta ili su već obustavile rad.

Pored preduzeća Pauer Mašins, i ruska državna firma Junajtid Endžin Korporejšen saopštila je da planira da proizvodi dve turbine velike snage godišnje do 2023. i četiri do 2025.

- Mocćna turbina, koja je sklopljena i testirana na našem poligonu, živi je dokaz da smo na dobrom putu i ​​da će naš cilj biti ostvaren: Rusija će imati svoje gasne turbine, imaće svoju tehnologiju i potpuno domaću proizvodnju - naveo je u saopštenju Aleksandar Konjuhov, šef Pauer Mašinsa.

BONUS VIDEO: OTVORENO ZA SAOBRAĆAJ: Pogledajte kako izgleda vožnja rekonstruisanom deonicom Krimskog mosta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković