DUG VEĆI OD 28 MILIJARDI EVRA: Među onima koji otplaćuju kredite manje građana, a više preduzeća

B. Ca.

14. 12. 2022. u 19:20

UKUPAN dug bankama na kraju prošlog meseca popeo se na oko 28,5 milijrdi evra. Privreda otplaćuje oko 16, a stanovništvo - 12 milijardi evra. Ovo su pokazali poslednji podaci Udruženja banaka Srbije za novembar.

ДУГ ВЕЋИ ОД 28 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Међу онима који отплаћују кредите мање грађана, а више предузећа

Foto Shutterstock

Dok je u odnosu na prethodnu godinu dugovanje pravnih lica veće za 7,2 procenta, preduzetnika za 3,4 odsto, a stanovništva 7,8 procenta, u odnosu na prethodni mesec brojke su u blagom opadanju. Za oko pola procenta se novembarski dug privrede i preduzetnika smanjio, a stanovništvo i dalje ne odustaje, pa je 0,3 procenata veći dug nego u oktobru.

- Stanje duga građana prema vrstama bankarskih kredita pokazalo je da su u odnosu na prethodni mesec, oktobar, u novembru zaduženje manje za oko 0,2 i 0,1 odsto za gotovinske, potrošačke pozajmice. Za stambene i poljoprivredne je evidentan mesečni rast od 0,9 i 0,5 procenta.

U odnosu na prošli novembar, dugovanje žitelja Srbije za stambene kredite veće je za 13 procenta. Lane u ovo vreme dug je bio 545.995 miliona dinara, a sada - 617.142 miliona dinara. Statistika kod gotovinskih pozajmica pokazuje da je za 8,3 procenata uvećan dug za godinu dana. Prošlog novembra bio je 615.035 miliona dinara, a ovog - 665.899 miliona dinara.

Kad je reč o problematičnim kreditima, učešće docnje u dugu po osnovu bankarskih kredita je 2,8 odsto, koliko je bilo i prošli mesec, dok je pre godinu dana docnja iznosila 3,2 procenta duga.

Poslednja statistika UBS pokazala je da je 9.750 manje kreditnih kartica u docnjui u proteklih 12 meseci. Smanjio se i ukupan broj ove plastike, kao i korisnika. Međutim, za devet odsto je povećan broj tekućih računa koji su u docnji. Ukupno 263.749 tekućih računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)