KLIJENT BANKE MORA DA BIRA SAM: Inflacija na nivou EU je 9,1 odsto, a u Crnoj Gori trenutno 15 procenata

Z. Z.

10. 10. 2022. u 07:21

GODINAMA unazad za klijente koji su podizali kredite, naročito stambene, bilo je isplativo da uzmu one sa varijabilnom kamatom.

КЛИЈЕНТ БАНКЕ МОРА ДА БИРА САМ: Инфлација на нивоу ЕУ је 9,1 одсто, а у Црној Гори тренутно 15 процената

Foto Centralna banka

Euribor je bio stabilan. Sada se situacija promenila pa da bi se zaštitili, klijenti se opredeljuju za pregovore sa bankama da bi sprečili rast rata koje otplaćuju kućne budžete.

Prvobitne procene su bile da će se klijentima koji su podigli kredit sa promenljivom kamatom rata uvećati i za 15 odsto. Međutim, tvrdi Bratislav Pejaković, generalni sekretar Udruženja banaka, to je u ovom trenutku nemoguće predvideti.

- Inflacija na nivou Evropske unije je 9,1 odsto. U državama regiona kreće se od 12 do 17 procenata. U Crnoj Gori je 15 procenata. Da bi se sprečio rast inflacije monetarne vlasti su odgovorile povećanjem kamata, pa je osnovna sa 0,25 odsto otišla na 1,8 procenata. I taj rast direktno utiče na kredite sa varijabilnom kamatnom stopom - navodi Pejaković.

U ovakvim uslovima na finansijskom i ekonomskom tržištu, ističe naš sagovornik, teško je savetovati nekog da li da refinansira zajam iz varijabilne u fiksnu kamatnu stopu.

- Pitanje je koliko je već kredita otplaćeno. Mi kao banke možemo predstaviti sve detalje korisniku kredita, šta sve utiče na tu ratu, kolika će ona biti sa varijabilnom, odnosno fiksnom kamatom, ali je na klijentu da odluči šta će - naveo je Pejaković.

U međuvremenu Centralna banka je preporučila bankama da dostave predlog mera zaštite klijenata čiji su krediti sa varijabilnim kamatama. Pejaković kaže da su banke i pre preporuke monetarne vlasti klijentima predložile rešenja.

 

PROSEČNO ŠEST ODSTO

FIRME su, napominje Pejaković, kredite sa varijabilnim kamatama refinansirale za likvidnost, a građani najčešće kredite sa promenljivim kamatama uzimali su da bi rešili stambeno pitanje. Prosečna kamata na kredite je šest odsto godišnje, a inflacija je 15 procenata. To pokazuje da imamo kvalitetne kamatne stope, i u kratkom roku ne očekujem da će se te kamate menjati, ocenio je Pejaković.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo