ZA KREDIT OD 40.000 RATA VEĆA 50 EVRA: Drastično porasla otplata stambenih zajmova

B. Caranović

01. 12. 2022. u 20:30

KOME nije baš hitno, najbolje da sačeka. Ovo je stav kreditnih savetnika i finansijskih stručnjaka kada je reč o stambenim pozajmicama.

ЗА КРЕДИТ ОД 40.000 РАТА ВЕЋА 50 ЕВРА:  Драстично порасла отплата стамбених зајмова

Foto P. Milošević

Novembarske rate, kod većine banaka koje otplatu vezuju za šestomesečni euribor, veće su za oko 20 odsto, u odnosu ne prethodni obračunski period. Za prosečan iznos kredita u Srbiji od 40.000 evra, sa otplatom na 25 godina, rata je veća za oko 50 evra! Od januara, nove obračune dobiće i svi dužnici čije su rate vezane za tromesečni euribor, kada se radi novo usklađivanje.

Podizanje referentne kamatne stope Evropske centralne banke uticalo je da dužnicima čija je rata vezana za tromesečni ili šestomesečni euribor, a na početku su otplate, obaveze skoče i oko 100 evra. Pre samo nekoliko meseci kamate za stambene kredite bile su oko tri odsto, a sada su dvostruko veće.

- Još u toku leta je nekoliko najvećih banaka nudilo stambene kredite sa kamatom od 2,99 odsto, a pojedine su do kraja oktobra imale kredite sa varijabilnom kamatom do 3,8 procenata - kažu kreditni savetnici specijalizovani za pomoć klijentima koji podižu stambeni kredit.

- Dok su sada u proseku kod najvećih banaka u ponudi pozajmice sa promenljivom kamatom od 5,6 procenata, a fiksnom oko sedam procenata.

Kako bankari objašnjavaju, kod stambenih kredita sa varijabilnim stopom, kakvih je prema podacima NBS više od 70 odsto, marža banaka je oko tri odsto, na šta se dodaje tromesečni ili šestomesečni euribor. Euribor je zapravo deo promenljive kamatne stope i predstavlja kamatu po kojoj vodeće evropske banke međusobno pozajmljuju novac. Vrednost šestomesečnog euribora je od 2015. godine bila ispod nule. Početkom godine iznosila je minus 0,55, u aprilu minus 0,36, a od juna je prvi put prešla preko nule. Sada je već stigao na 2,37 odsto. Tromesečni je dostigao vrednost od 1,922 odsto, što je za 2,492 procenta više u odnosu na početak 2022. godine.

- Pre pet godina rata za stambeni kredit od 70.000 evra, na 30 godina iznosila mi je 291 evro. Za pozajmicu sa istim uslovima, u istoj banci, sada je rata 90 evra veća - 380 evra - kaže Beograđanka Anita J.

- To je veliki udar na budžet i ako kamata bude još i veća, ne znam kako ćemo je pokrivati.

Kolika će biti marža koju banka dodaje na tromesečni ili šestomesečni euribor, zavisi od svakog klijenta ponaosob. Bankar na osnovu njegovih primanja, kreditne istorije i drugih parametara utvrđuje pouzdanost, odnosno rizičnost klijenta, svrstava ga u određene grupe i formira ratu.

- U ovom momentu tržište još nije stabilizovano, inflacija raste, zbog čega se očekuje novo podizanje referentne kamatne stope ECB u cilju obuzdavanja iflacije. A ova kamata direktno utiče na visinu euribora. Zato nije pogodan trenutak za podizanje stambenih kredita - kažu kreditni savetnici.

- Sa druge strane, onima koji u ovom momentu ipak budu rešavali stambeno pitanje, savetujemo da i dalje traže varijabilnu kamatnu stopu, a ne fiksnu, jer je period otplate dug i treba se nadati i očekivati da će u nekom periodu kamate svakako da padnu.

5,2 MILIJARDE EVRA U OTPLATI

TRENUTNO se u Srbiji otplaćuje oko 30.000 stambenih kredita. Prosečna odobrena vrednost stambenog kredita je 30.000-40.000 evra. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, na kraju oktobra žitelji Srbije su za ove pozajmice dugovali više od 611 milijardi dinara.

Ukupna vrednost stambenih kredita u otplati u Srbiji je oko 5,2 milijarde evra. U poslednjih 12 meseci dug bankama za ove zajmove porastao je za 13,2 procenta. U 2018. godini 3,3 miliona evra bio je dug za stambene kredite i adaptaciju.

POLA GODINE KOD POSLODAVCA

PROSEK mesečnih primanja je bitan i mesečne obaveze po kreditu ne mogu da prelaze 55 odsto - kažu bankari. - U zavisnosti od banke, granica otplate je 65 do 75 godina starosti.

Da bi aplicirao za kredit, neophodno je da klijnet bude zaposlen kod istog poslodavca najmanje šest meseci. Učešće koje banke traže je od 10 do 30 odsto, ponovo u zavisnosti od procenjivanja klijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)