NAŠA EKONOMIJA JE NA DOBROM PUTU: Ministar Mali o potpisivanju ugovora sa američkom korporacijom DFC

Tanjug

13. 12. 2022. u 15:34

U MINISTARSTVU finansija danas su potpisani ugovori između Američke korporacije za međunarodno razvojno finansiranje DFC i četiri banke o sprovođenju nove garantne šeme vredne do 400 miliona, a prva kreditna linija iznosi 272 miliona dolara.

НАША ЕКОНОМИЈА ЈЕ НА ДОБРОМ ПУТУ: Министар Мали о потписивању уговора са америчком корпорацијом ДФЦ

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ugovori su potpisani sa četiri banke i to Prokredit, Adiko, Bankom Inteza i Rajfajzen bankom, a potpisala ih je zamenica predsednika DFC Merijem Košarej.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, američki ambasador Kristofer Hil i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Garantna šema se sprovodi uz podršku Ministarstva finansija, a kako je objasnio Mali, prva kreditna linija od 272 miliona dolara namenjena je malim i srednjim preduzećima, preduzećima iz oblasti poljoprivrede, za razvoj startapova i kompanijama koje vode žene.

- Dakle, upravo onom delu koji smatramo najvećim pokretačem razvoja naše ekonomije. Kredite će moći da koriste kako za obrtna sredstva tako i za investicije u periodu od šest meseci do 10 godina - rekao je Mali.

Objasnio je da je preduslov za današnje potpisivanje ugovora bilo potpisivanje sporazuma sa američkom administracijom o podsticanju investicija, što je urađeno lane, a sve na osnovu Vašingtonskog sporazuma gde su bili i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je ocenio da je današnji događaj signal da američka administracija veruje u perspektive naše privrede i još jedna potvrda da nam je ekonomija na dobrom putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom