DOKUMENTI IZ OFPS OTKRILI: Kako su Šolak i Junajted grupa sebe oslobodili plaćanja naknada

Novosti online

09. 12. 2022. u 14:59

VLASNIK svakog objekta u Srbiji, koji u svojim prostorijama emituje muziku nekog izvođača iz Srbije ili izdavačke kuće sa licencom u Srbiji, ima zakonsku obavezu da plati nadoknadu za to. Isto važi za televizijske stanice.

ДОКУМЕНТИ ИЗ ОФПС ОТКРИЛИ: Како су Шолак и Јунајтед група себе ослободили плаћања накнада

Foto: Profimedia

Ipak, to ne važi za televizije u vlasništvu Dragana Šolaka, Novu S i N1, koje su godinama bile oslobođene poštovanja zakona Republike Srbije, pa između ostalog, nisu plaćali naknadu za autorska prava i emitovanje muzike domaćih umetnika i pevača.

Uvidom u zvanične dopise koji su iz kompanija Dragana Šolaka poslati na adresu Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) vidi se da su oni odbili da naknade.

OFPS je organizacija koja okuplja oko 130 muzičkih izdavačkih kuća iz Srbije i sa licencom u našoj zemlji, za kolektivno ostvarivanje njihovih prava, u skladu sa odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i na osnovu rešenja Zavoda za intelektualnu svojinu.

Svako ko javno emituje muziku dužan je da za to plati naknadu izdavačkim kućama, čija prava OFPS brani.

Takav je zakon, i to poštuju svi, od radnje iz komšiluka do TV stanica. Osim medija Dragana Šolaka.

Dugačka objašnjenja, koja su pisali Šolakovi advokati, imaju zajednički zaključak: TV N1 uopšte nije televizija, a pogotovo nije srpska televizija, već je "naziv za medijsku uslugu televizije, čiji je pružalac Adria News s.a.r.l. iz Luksemburga koji je za nju pribavio dozvolu od strane regulatornog tela Velikog Vojvodstva Luksemburg".

Takođe, kako se navodi u zvaničnim dopisima, "medijske usluge TV N1 - Adria News S.a.r.l. nisu u nadležnosti Republike Srbije, budući da ima sedište u Luksemburgu i uredničke odluke donosi u Luksemburgu". 

U dopisima se takođe poručuje da "pružalac medijske usluge TV N1 - Adria News S.a.r.l. ne emituje program u Republici Srbiji, a OFPS kao kolektivna organizacija može da prikuplja isključivo naknadu od korisnika koji vrše radnju emitovanja u Republici Srbiji".

Dakle, program N1 i Nove S koji se emituje iz studija u Beogradu i prikazuje na TV ekranima uopšte ne znači da je to emitovanje programa u Srbiji, već je to "prekogranično reemitovanje programa iz inostranstva", odnosno iz Luksemburga.

Na taj način televizije u vlasništvu Dragana Šolaka i Junajted grupe sebe oslobađaju poštovanja zakona Republike Srbije, uključujući obavezu kakvu imaju svi drugi u ovoj zemlji - da plaćaju naknadu za javno emitovanje muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!