KRIVI IM RUSI ZA GUBITKE: Nemačka kompanija RVE pokrenula arbitražni postupak protiv Gasproma

Tanjug

05. 12. 2022. u 21:16

NEMAČKA energetska kompanija RVE je inicirala pokretanje arbitražnog postupka protiv ruskog Gasprom zbog nizvršenih isporuka gasa, rekao je portparol RVE ne navodeći detalje.

КРИВИ ИМ РУСИ ЗА ГУБИТКЕ: Немачка компанија РВЕ покренула арбитражни поступак против Гаспрома

Foto: Profimedia

Ova izjava dolazi nakon što je prošle nedelje nemačka komunalna kompanija Uniper pokrenula arbitražni proces zahtevajući milijarde evra odštete od Gasproma zbog neisporučenog gasa, preneo je Rojters.

U poređenju sa Uniperom kompanija RVE značajno manje je zavisna od ruskog gasa.

Ugovorom je predviđeno da do 2023. godine od Gasproma dobija 15 teravat časova (TWh) gasa, a od početka sukoba u Ukrajini ta količina je smanjena na 4 TWh.

-U slučaju potpunog prekida snabdevanja (RVE) ruskim gasom, računamo da bi nabavka iz drugih izvora tih neisporučenih količina od 4 TWh koštala bi najmanje dodatnih 400 miliona evra-", napisao je u junu ove godine Martin Tesije, analitičar u konsultantskoj firmi Stifel Riserč.

Komunalnoj kompaniji Uniper, koja je od prekida isporuka ruskog gasa u avgustu pretrpela gubitke od oko 11,6 milijardi evra, potrebno je 200 TWh gasa.

Gasprom nije odgovorio na zahtev za komentar, ali ni nemački kompanija uvoznik gasa nije potvrdila da li je pokrenut arbitražni postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODACI AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Za podsticaje regionalnog razvoja 282,6 milijardi dinara