NEMCI ĆE BITI GARANT EVROPSKE BEZBEDNOSTI: Šolc potvrdio kupovinu američkih F-35

Novosti online

05. 12. 2022. u 18:56

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc potvrdio je danas planove svoje vlade da kupi američke borbene avione F-35, kao deo velikog unapređenja nemačke vojske.

НЕМЦИ ЋЕ БИТИ ГАРАНТ ЕВРОПСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Шолц потврдио куповину америчких Ф-35

Foto: Printscreen/Jutjub/ UK Defence Journal

-Nemačka će nastaviti da pošuje svoju privrženost NATO-ovim sporazumima o nuklearnoj podeli, uključujući kupovinu borbenih avionu F-35 s dvostrukom osposobljenošću, napisao je Šolc u članku za američki časopis „Forin afers“.

Izraz „dvostruka osposobljenost“ odnosi se na avione koji mogu da nose i nuklearne i nenuklearne projektile.

Nemačka je decenijama bila deo snaga NATO-a sa starijim borbenim avionima „tornado“. Stacionirani su u vazduhoplovnoj bazi Buhel, u zapadnoj pokrajini Rajna-Falačka.

Tornada će zameniti moderniji avioni F-35, u sklopu vladinih aktivnosti koje, kako je najavio kancelar, predstavljaju „istorijsku prekretnicu“, u jeku ukrajinske krize.

Ali skupi avioni kod poslanika izazivaju zabrinutost za budžet. Tabloid „Bild am zontag“ javio je proteklog vikenda da je Ministarstvo obrane upozorilo na znatne rizike u dogovoru, uključujući moguća vremenska kašnjenja i prekoračenja troškova.

U članku za „Forin afers“ Šolc ističe takozvanu „globalnu prekretnicu“ u pogledu politike bezbednosti.

-Nemci nameravaju da postanu garant evropske bezbednosti, što naši saveznici očekuju da budemo, napisao je Šolc, preneo je „Jutarnji list“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji