MINISTAR MALI U JUTARNJEM PROGRAMU: "Ceo svet je u krizi, ali nastavićemo da se borimo za našu Srbiju i nećemo odustati!"

Novosti onlajn

03. 12. 2022. u 10:20 >> 11:02

POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali gostuje u jutarnjem programu Televizije Prva.

МИНИСТАР МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Цео свет је у кризи, али наставићемо да се боримо за нашу Србију и нећемо одустати!

Foto: Printskrin/Tv Prva

Prijava za pomoć za mlade

- 607 hiljada mladih se prijavilo za dva dana da dobije jednokratnu pomoć 5000 dinara od Vlade Srbije. Ispunjavamo obećanje, već smo isplatili dva puta po 100 evra u želji da pomognemo mladoima, da im damo jednu vrstu podrške u ovim teškim vremenima. Uprkos velikoj krizi mi smo pomogli naše građane, privredu i mlade. Od 16. decembra ćemo isplaćivati pomoć, računam do 19. decembra da ćemo svima isplatiti - rekao je ministar. 

Kako kaže, na Instagramu je napravio anketu gde će mladi ovaj novac potrošiti i rekacije su sjajne. 

- Pomogli smo mladima i odžavamo nivo ekonomske aktvnosti. Pokazujemo da najveći teret ove krize država ume i može da preuzme na sebe - rekao je ministar Mali. 

- Kraj prijavljivanja je 15. u ponoć. 

Pomoć je namenjena mladima od 16 do punih 29 godina. 

- Prijava traje minut. Imamo novca u budžetu, stabilni smo i ovim pomažemo našim mladima - rekao jeministar i još jednom pozvao mlade da se prijave. 

Ne prijavljuju se samo mladi koji primaju socijalnu pomoć i oni koji su na izdržavanju kazne, oni novac dobijaju automatski, a svi ostali moraju da se prijave. 

PoMinistar je istakao da je srećan što se godina završava upravo sa ovom pomoći za mlade, a podsetio je i na sve oblike kako je država ove godine uprkos krizi pomagala građanima - pomoć od 10 hiljada zaposleni u zdravstu, prosveti, pomoć mladima, 20 hiljada jednokratne pomoći za penzionere. 

Foto: Printskrin/Tv Prva

- I ove godine smo pokazali da smo stabilni, da imamo dovoljno novca i da pomažemo svakome kako bismo zaštitili životni standard. U ovoj godini Srbija stoji mnogo bolje nego neke mnogo veće i razvijenije zemlje - naveo je ministar. 

Navodi da je ispunjeno još jedno obećanje koje je dato - povećane su penzije. 

- Kumulativno to će biti povećanje od 20,8%, što je najveće povećanje procentualno za naše najstarije sugrađane što je još jedna potvrda da država de fakto brine o njima - rekao je ministar. 

- U ponedeljak u parlamentu branimo budžet za 2023. godinu. Velika stvar za nas. Za nas je najvažnije da zaštitimo životni standard građana Srbije. Od prvog januara idemo na povećanje minimalne cene rada, 14,3 %, na preko 40 hiljada dinara, što će dodatno da podigne nivo prosečnih plata u Srbiji. Narednog decembra prosečna zarada u Srbiji biće 820 evra. Do kraja mandata ove vlade prosećna plata će biti 1000 evra, a prosečna penzija 420/430. U dinamici smo. Od prvog januara idemo i sa povećanjem plata u javnom sektoru 12,5%, za vojsku 25%, što će dodatno podići nivo prosečnih zarada u Srbiji - rekao je Mali. 

Foto: Printskrin/Tv Prva

Kako kaže, građani su shvatili da su za nama teške reforme. 

- U junu 2012. imali smo osam i po milijardi dinara na računu, a tog meseca nam je samo za isplatu meseca bilo potrebno 40 milijardi, država je bila u bankrotu. Danas na računu imamo preko 300 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni, reforme i uštede koje smo napravili dovele su do toga da imamo dovoljno prostora da država preuzme teret krize na sebe. Pored toga mi smo skoro 9 milijardi evra potrošili kako bismo umanjili negativne posledice kovida 19. Ogroman je novac koji smo za to izdvojili, uprkos tome smo potpuno stabilni. Javni dug nam je daleko ispod nivoa Mastrihta. Ekonomska politika je nešto čime morate da se bavite svakodnevno i morate da vodite računa o svakom dinaru - rekao je Mali. 

Sa druge strane država ima jasno definisane prioritete. 

Najavio je da se od prvog januara ide za privredu sa povećanjem neoporezivog dela dohotka na 21.712 dinara, a umanjuju se i doprinosi za PIO font za 1 posto na teret poslodavca, kako bismo stimulisali zapošljavanje  otvaranje novih radnih mesta. 

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je najnižem nivou ikada - 8,9%. 

- I dalje se borimo i za nove fabrike i radna mesta. I ove godine ćemo imati rekordan iznos stranih direktnih investicija preko 4 milijarde. Pokazali smo da smo kredibilni i da svako obećanje ispunjavamo u dinar i dan. Nismo zaustavili nijednu veliku investiciju u Srbiji - naveo je ministar. 

- Ne zaboravite da se ceo svet suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata. Mi nastavljamo naše kapitalne investicije. Nas očekuju ogromne investicije u naš energetski sektor sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja - istakao je Mali. 

Rast kamatnih stopa za kredite

- Postoji veliki broj inicijativa oko toga. Pitanje je koliko država može tereta na sebe da preuzme. Povećanje kamatnih stopa događa se zbog čvršće monetarne politike koja se sporvodi u svim zemljama sveta. Mi kroz rast plata i penzija pokušavamo da učinomo životni standard građana takvim da mogu da se nekako izbore sa tim troškovima.

Ministar je istakao da država kontroliže cene goriva, nafte, osnovnih životnih namirnica. 

- Cena gasa i struje kod nas je gotovo najniža u Evropi. Tu neku razliku neko mora da plati - reako je on.

Prvi stan samohranim majkama 

- Uredba je veoma jasna. To je predsednikova i naša ideja da pomognemo majkama sa 20 hiljada evra granta, pomoći za kupovinu prvog stana. To je jedan deo veće slike koju želimo da uradimo kada je podizanje nataliteta u Srbiji u pitanju. Tu je i jednokratna pomoć za rođenje deteta. Ako nemamo dovljno dece ništa uradili nismo za budućnost Srbije. Najveći broj stvari koja su bila pitanja u sprovođenju te uredbe je jasno izdefinisano, pa molim naše majke da samo pažljivo pročitaju, mogu da se obrate za pomoć Darijinom ministarstvu, imaju pomoć lokalne samouprave. Što se mene tiče, novac imamo u budžetu, ko god da se prijavi za pomoć sa svom potrebnom dokumentacijom dobija taj novac. Još jednom pokazujemo koliko brinemo i koliko vodimo računa onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Želim da ohrabnim naše majke da se prijave i da što pre dobiju krov nad glavom, samo da podnesu sve potrebne zahteve, nikaakv problem u isplati nemamo- Nikada se takva pomoć nije desila našim majkama - naveo je ministar.

Foto: Printskrin/Tv Prva

Budžet za 2023 godinu

- Budžet je uravnotežen, vodi računa da ne odustajemo od osnovnih principa koji se odnosi na povećanje životnog standarda građana Srbije. Imamo novca za sva povećanja. Drugi stub nam je veoma važan - investicije. Ne odustajemo od svih investicija u koje smo krenuli. Mislim da je oko 7 ili 6,8% BDP-a određeno za kapitalne investicije. 

Kako kaže nekada niko nije razmišljao da ćemo imati brzi voz do Novog Sada. 

- Treći stup važan za budžet je energetika. Mi planiramo deficitu narednoj godini 3,3,%. 1,9% se odnosi na budžet, preostalo je vezano za energetiku. Trudimo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje. Koliko ćemo biti uspešni ne mogu da vam kažem jer se stravi menjaju iz dana u dan iz sata u sat. Danas imamo puno skladište gasa Banatski dvor. To su tri stuba. Radimo na tome da treću godinu za redom gradimo i radimo kao nikada pre i treću godinu za redom da pomognemo i mladima i građanima i privredi - zaključio je ministar. 

Naveo je i da Srbija kandidovala da bude domaćin izložbe Ekspo 2027. Ceo svet je u ogromnoj krizi, ali nastavićemo da se borimo za našu Srbiju i nećemo odustati. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni