RUSI PODIGLI I CENE POSLOVNOM PROSTORU: Uprkos gradnji raste potražnja za kancelarijama, naročito u Beogradu

B. Caranović

24. 11. 2022. u 10:11

TRAŽNjA za poslovnim prostorom drastično je povećana ove godine, jer kako stručnjaci kažu, poslovanje se iz kućnih uslova ponovo vratilo u kancelarije.

РУСИ ПОДИГЛИ И ЦЕНЕ ПОСЛОВНОМ ПРОСТОРУ: Упркос градњи расте потражња за канцеларијама, нарочито у Београду

Foto Shutterstock

Procenjuje se da se trenutno gradi oko 200.000 kvadratnih metara namenjenih poslovanju. Kao i sa ostalim sferama tržišta nekretnina i ovde su Rusi uticali na cenu, a najtraženiji su pristupačni ofisi sa boljom vidljivošću i parkingom.

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u poređenju sa godinama pre pandemije korone, 2018. i 2019. godinom, u trećem kvartalu ove godine, na promet poslovnih objekata u Srbiji potrošeno je dvostruko više novca. Ubedljivo najmanji promet zabeležen je u vreme pandemije 2020. godine, kada se u najvećoj meri radilo od kuće, gde god je to moglo da se sprovede u delo.

Tako je 2018. godine poslovnih objekata pazareno za oko 18 miliona dinara, naredne za 21,6, a 2020. godine ubedljivo najmanje - oko 15 miliona. Prošle je prodato za 27,7 i ubedljivo najviše ove godine - 35,7 miliona dinara. Samo u Beogradu ove godine poslovni objekti su plaćeni oko 17 miliona, što je gotovo jednako iznosu za celu Srbiju pre četiri godine.

- Dobro je da se stvari vraćaju u normalu, pa i firme u prostore namenjene poslovanju - kaže Milić Đoković, iz klastera nekretnina.

- Neuporedivi su podaci ove godine sa pretprošlom, ali nema dileme da su na porast i prodaje i zakupa kancelarija uticali Rusi. Rat u Ukrajini i veliki broj držljavljana Risije koji su došli u Srbiju i otvorili svoje firme, napravilo je tektonske poremećaje na tržištu nekretnina. Stanje je počelo da se vraća u normalu, ali smatram da je besomučno podizanje cena izdavanja gotovo na nivou ratnog profiterstva.

Kako naš sagovronik kaže, najveća je tražnja za lokalima u Novom Beogradu, Čukarici, Zvezdari, koji su i pristupačni, gde je obezbeđena dobra vidljivost, ali je naročito važan dobar parking. Kako kaže, kada je reč o ovoj vrsti nekretnina, mnogo je veći procenat njih koje se izdaju pod kiriju, nego koje su u oglasima za prodaju.

- Zvanične procene su da se u ovom momentu u Beogradu gradi oko 200.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a da je tražnja za kancelarijama skočila dvostruko - kaže Đoković.

- I očekujem da će upravo zbog prekida hibridnog poslovanja i vraćanja u kancelarije, tražnja za ovim objektima biti sve veća.

Rekordna cena kada je u pitanju kvadrat poslovnog prostora postignuta je, prema podacima za treće tromesečje RGZ, u Opštini Stari grad.

- Koštao je 10.110 evra, a površine 179 kvadrata, što je ujedno i najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 1.810.000 evra - podatak je RGZ.

- Od ukupnog iznosa tržišta nekretnina u ovom periodu, 66,8 miliona evra, odnosno četiri procenta odnosilo se na poslovni prostor.

Tako visokim cenama je kako kažu stručnjaci, doprinela inflacija i poskupljenje, kao i povećani priliv stranaca, kojih je došlo oko 100.000, zbog rusko-ukrajinske krize.

DESETINA NEPOKRETNSOTI IZ KREDITA

NA osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u trećem kvartalu 2022. godine 10 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, uključujući i poslovni prostor. To je za četiri odsto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade