MNOGO SMO URADILI U DIGITALIZACIJI: Premijerka Ana Brnabić na Blumbergovoj konferenciji u Singapuru

E. R.

16. 11. 2022. u 08:10

BLUMBERG je u svom uvodu rekao da je Srbija jedna od 10 zemalja, koje su najviše napredovale u oblasti digitalizacije u poslednjih pet godina i da je jedna od, ono što oni zovu power house of digitalization, svetskih sila koje vuku digitalizaciju u svakom segmentu.

МНОГО СМО УРАДИЛИ У ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ: Премијерка Ана Брнабић на Блумберговој конференцији у Сингапуру

Premijerka sa Đi Ličungom, Foto Tanjug/AP

Naša zemlja je prepoznata kao jedna od najboljih ili zemalja koje je najbolje prepoznala i implementirala digitalizaciju i nove tehnologije, odnosno države sa najvećim potencijalom.

Ovo je juče izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić, posle učešća na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije i na panelu "Pomeranje digitalnih granica", koje se održava u Singapuru.

- To je sjajna vest, pre svega za mlade ljude, to znači da ćemo imati sve više finansija, za njihove ideje i istraživanja, a to znači i sve više radnih mesta u oblasti savremenih tehnologija - rekla je Brnabićeva.

- Mi smo tokom 2021. pokazali da svako drugo novo radno mesto koje je otvoreno, bilo je u informacionim tehnologijama. Očekujem sve bolje rezultate u budućnosti.

Kako je rekla, Srbija je mnogo toga uradila poslednjih godina, što se tiče digitalizacije.

- Država je dosta toga uradila, pa je i informatiku, kao obavezni predmet, uvela u osnovne škole i uložila mnogo novca u infrastrukturu za startap inovacione kompanije, koje grade naučne i tehnološke parkove - istakla je premijerka Srbije.

- Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem.

Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo strance u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja.

Kako je naglasila Brnabićeva, pristup internetu prva je stvar kojoj treba da se okrenemo.

Premijerka smatra da je to postalo osnovno ljudsko pravo u 21. veku. Jedan od ključnih prioriteta bio je i uvođenje e-uprave.

- Nisam videla nikakvu svrhu da živim u 21. veku i da još moram fizički da odem i čekam na nekom šalteru da nešto uradim i pokupim papire od jedne kancelarije do druge, a zatim ih odnesete u Vladu da dobijete još jedan papir - izjavila je Brnabićeva.

- Tako da je e-uprava bila način da utičem na funkcionisanje Vlade, ali i da se sa transparentnošću borimo protiv korupcije.

Još jednu od oblasti u kojoj bi digitalizacija mogla igrati još veću i važnu ulogu je, smatra premijerka, poljoprivreda.

- Mislim da ima toliko potencijala u novim modelima rasta u svakom sektoru - objasnila je premijerka na panelu.

- Posao Vlade je da pomogne privatnom sektoru da to ostvari i stvori uslove da to u osnovi bude uspešno.

Govoreći o opasnostima koje donosi nova tehnologija, Brnabićeva je rekla da su u današnje vreme građani svakako bolje zaštićeni nego što je to bilo ranije.

- Ranije kada je to bilo u pisanoj formi, svako je mogao da dođe, pogleda, kopira, upotrebi, zloupotrebi, a na kraju ne bi se ni znalo ko je to uradio - upozorila je Brnabićeva.

- Mislim da je danas privatnost mnogo bolje zaštićena, a posebno zato što postoji tako strogi nadzor i ljudi se zaista ne bi usudili da zloupotrebe te podatke.

Brnabićeva imenovala Kelvina Čeng Ern Lijua za počasnog konzula, Foto Tanjug/AP

Prema rečima Brnabićeve - Singapur i Srbiju može da spoji tehnologija, iako u prethodne dve decenije nije bilo mnogo poseta na visokom nivou. Srbiji je cela Azija veoma važna.

- Prva stvar koja nas je spojila je tehnologija - smatra premijerka.

- Mi smo prvo uspostavili saradnju, naš Institut za veštačku inteligenciju sa Institutom za veštačku inteligenciju u Singapuru, to je ovde veoma dobro "odjeknulo" i sada na tome gradimo i bolje političke odnose, a onda i sveukupne ekonomske odnose.

ZAINTERESOVANI ZA SARADNjU

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u Singapuru imala niz dobrih sastanaka sa predstavnicima više kompanija i institucija u oblasti informacionih tehnologija, kao i da su svi zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

- Videli smo se sa najvećom kompanijom za proizvodnju baterija ("Sila nanotehnolodžis"), sa najvećima i najjačima u robotici ("Boston dinamiks") i sa najjačima u svetu u veštačkoj inteligenciji ("AI Singapore") - istakla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)