BRNABIĆEVA U SINGAPURU: Srbija mnogo uradila u oblasti digitalizacije

Tanjug

15. 11. 2022. u 10:29

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić učestvovala je danas na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije i na panelu "Pomeranje digitalnih granica" je rekla da je Srbija mnogo toga uradila poslednjih godina što se tiče digitalizacije.

БРНАБИЋЕВА У СИНГАПУРУ: Србија много урадила у области дигитализације

Foto: Peđa Vučković

Brnabićeva je istakla da je država uradila dosta toga, pa i informatiku kao obavezni predmet uvela u osnovne škole i uložila mnogo novca u infrastrukturu za startap inovacione kompanije, koje grade naučne i tehnološke parkove.

- Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo stranace u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja - rekla je premijerka.

Brnabićeva je napomenula da je pristup internetu prva stvar kojoj treba da se okrenemo i smatra da je to postalo osnovno ljudsko pravo u 21. veku.

- Jedan od mojih ključnih prioriteta bilo je uvođenje e-uprave. Nisam videla nikakvu svrhu da živim u 21. veku i da još moram fizički da odem i čekam na nekom šalteru da nešto uradim i pokupim papire od jedne kancelarije do druge, a zatim ih odnesete u vladu da dobijete još jedan papir. Tako da je e-uprava bila način da utičem na funkcionisanje vlade, ali i da se sa transparentnošću borimo protiv korupcije - istakla je Brnabićeva.

Još jedna od oblasti u kojoj bi digitalizacija mogla igrati još veću i važnu ulogu je, smatra premijerka, poljoprivreda.

- Mislim da ima toliko potencijala u novim modelima rasta u svakom sektoru. Posao vlade je da pomogne privatnom sektoru da to ostvari i da stvori uslove da to u osnovi bude uspešno - rekla je premijerka na panelu.

Foto: Peđa Vučković

Govoreći o opasnostima koje donosi nova tehnologija, Brnabićeva je rekla da su u današnje vreme građani svakako bolje zaštićeni nego što je to bilo ranije.

- Ranije kada je to bilo u pisanoj formi, svako je mogao da dođe, pogleda, kopira, upotrebi, zloupotrebi, a na kraju ne bi se ni znalo ko je to uradio. I bilo je nemoguće odgonetnuti ko je to uradio. Mislim da je danas privatnost mnogo bolje zaštićena, a posebno zato što postoji tako strogi nadzor i ljudi se zaista ne bi usudili da zloupotrebe te podatke u tom pogledu - rekla je premijerka.

Brnabićeva je ocenila da Srbiji u narednom periodu predstoje velike stvari, nada se, kako kaže, da će to biti korišćenje veštačke inteligencije za dalji rast privrede, kao i za pružanje boljih usluga našim građanima.

Sastanak sa predsednikom banke AIIB

Ana Brnabić sastala se danas sa presednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte (AIIB) Đinom Lićungom, sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima.

Premijerka je upoznala predsednika AIIB o reformama koje sprovodi Srbija, fokusirana na nova ulaganja u inovacije i razvoj, saopšteno je iz kabineta premijerka.

Kako se navodi, ovo je bila prilika da razgovaraju o saradnji u oblasti finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji koje će, kako je saopšteno, u budućnosti realizovati zajedno.

Premijerka je istakla da je ponosna što je Srbija član Azijske banke za infrastrukturne investicije.

Banka je počela s radom 2016. godine, zamišljena kao regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio veliki broj članica van Azije. Rezolucijom Odbora guvernera AIIB, Srbiji je u decembru 2018. godine odobren prijem u članstvo.

Sastanak sa predsednikom kompanije Boston Dinamiks

Predsednica Vlade sastala se danas sa Markom Reibortom, predsednikom kompanije "Boston Dinamik", najpoznatijom svetskom kompanijom za robotiku.

On je, u cilju napretka u oblasti veštačke inteligencije, najavio osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju, što omogućava potencijalnu saradnju sa AI institutom i naučnicima u Srbiji, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Kako je navedeno, Brnabićeva i Reibort su razgovarali i o otvaranju ogranka za istraživanje i razvoj u Srbiji.

Premijerka Brnabić je upoznala sa reformama koje sprovodi Srbija, pre svega u oblasti obrazovanja i digitalizacije.

Ona je istakla da samo ulaganjem u te oblasti Srbija možemo da promeni svoju budućnost.

Istakla je da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, te podsetila da je naša zemlja u proteklih deset godina mnogo toga uradila po pitanju veštačke inteligencije, biotehnologije, blokčejn tehnologije. Ipak, napomenula je da je neophodno i dalje nastavljati sa ulaganjem u IT sektor.

U delegaciji Srbije sastanku je prisustvovala i ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović.

Veštačka inteligencija bila je u fokusu sastanka premijerke i delegacije državne kompanije iz Singapura Temasek, koja upravlja sa preko 450 milijardi dolara u oblastima VI i blokčejn tehnologija. Predstavnici kompanije Temasek pohvalili su napredak Srbije u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije i prepoznali mogućnost u saradnji u primeni veštačke inteligencije u javnom sektoru kao i investicijama u ovoj oblasti u Srbiji, saopštila je premijerka Brnabić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije