ISTRAGA KINESKIH NAUČNIKA: Na Severnom toku 2 curenje dostiglo 70 tona na sat

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 16:57

KINESKI naučnici koji koriste naprednu satelitsku tehnologiju procenili su razmere curenja gasa izazvanog uništenjem gasovoda Severni tok 2: dostiglo je 70 tona na sat, piše Sau Čajna Morning Post .

ИСТРАГА КИНЕСКИХ НАУЧНИКА: На Северном току 2 цурење достигло 70 тона на сат

Foto RIA

Kako navodi izdanje, nakon incidenta na gasovodu, kineska vlada je naložila naučnicima da procene obim emisije metana u atmosferu, za to je korišćen jedan od najnaprednijih kineskih satelita za detekciju Zemlje, Gaofen-5 02.

Prema naučnicima, na osnovu podataka dobijenih 30. septembra u zoni pucanja gasovoda Severni tok 2, curenje gasa dostiglo je 70 tona na sat.

Satelit Gaofen-5 02 lansirala je Kina u septembru 2021. godine, ima ultra-osetljive infracrvene senzore koji mogu da detektuju i mere emisije metana u atmosferu.

Napadi su se dogodili 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu - Severni tok i Severni tok 2. Nemačka , Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu. Operater Severnog toka Nord Stream AG saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije pokrenulo je pokretanje postupka za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda Severni tok. Danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod najavio je odlučnost vlade da odbije učešće Rusije u istrazi sabotaže i identifikaciji odgovornih. Kako je izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, samo ako je Rusija uključena u istragu terorističkih napada na Severne tokove, to se može smatrati pouzdanim i objektivnim.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)