GUTEREŠ O KRIZI NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Postoji velika potreba za ruskim đubrivom

Tanjug

15. 09. 2022. u 19:57

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da postoji velika potreba za ruskim đubrivom zbog krize na svetskom tržištu.

ГУТЕРЕШ О КРИЗИ НА СВЕТСКОМ ТРЖИШТУ: Постоји велика потреба за руским ђубривом

Foto:; EPA

-Radimo sve, sarađujemo sa SAD, radimo sa Evropskom unijom, sa drugim partnerima, kako bismo osigurali da ono što je stalno iznova rečeno, a to je da se sankcije ne odnose na hranu i đubriva, pretoči u stvarnost. Nama su jako potrebna ruska đubriva u trenutku kada vidimo određena kršenja na tržištu dubriva, rekao je Gutereš za Anadoliju, uoči 77. zaseanja Generalne skupštine UN koje počinje 20. septembra.

Gutereš je dodao da u mnogim delovima sveta ljudi ne seju ili ne obrađuju svu zemlju koju poseduju upravo zbog nedostatka đubriva.

-Mi smo s našim ruskim kolegama uključeni u pregovore koji imaju za cilj izvoz ruskog amonijaka preko Ukrajine. Jedna od stvari koja je bila jasna je da hce se time stvoriti uslovi da se program produži, posebno ako će biti koncipiran na način koji je od koristi obema zemljama, dodao je Gutereš.

Na pitanje da li se boji da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, kao u Siriji, Jemenu i Libiji, Gutereš je rekao da će biti potrebno neko vreme "da strane dođu do trenutka u kojem shvate potrebu za prekidom vatre i shvate potrebu za uspostavljanjem mira na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače