NORVEŠKA UPOZORAVA EVROPU: Ograničenje cene gasa može da izazove poremećaje na tržištu i zaoštri krizu

P. Z. S. / ria.ru

15. 09. 2022. u 17:49

STALNI zamenik ministra nafte i energetike Norveške Andreas Eriksen smatra da bi ograničenje cena gasa moglo da dovede do zaoštravanja energetske krize u Evropi.

НОРВЕШКА УПОЗОРАВА ЕВРОПУ: Ограничење цене гаса може да изазове поремећаје на тржишту и заоштри кризу

Foto: Tanjug


Prema njegovim rečima, norveške vlasti su skeptične po pitanju uvođenja plafona cena gasa.

-Pre svega zato što je trenutno glavni problem u Evropi nedostatak energetskih resursa. A ograničenje cena ga ne rešava. Naprotiv, može da pogorša krizu, što će dovesti do velike potražnje na tržištu i uvođenje raznih mera racionalizacije koje još nisu bile, rekao je Eriksen u intervjuu za CNN.

Lideri zemalja G7 (Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, SAD, Francuske i Japana) na samitu 26-28. juna potvrdili su nameru da smanje zavisnost od energenata iz Rusije i uslovno se dogovorili da počnu da ograničavaju cene za ruske nafte i gasa. U septembru su potvrdili svoju nameru da ograniče cene nafte u okviru proširenja sankcija. Planirano je da limit cena bude uveden 5. decembra za naftu i 5. februara 2023. godine za naftne derivate.

Ruski predstavnici su u odgovoru upozorili da će zemlje koje budu primenjivale ograničenja ostati bez izvoza ruske nafte. Nivo granične cene ruske nafte još nije odobren. Početkom juna bilo je predloga da se limit postavi na polovinu sadašnje cene. Prema Bloombergu, raspravlja se o ciframa od 40-60 dolara.

Kasnije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući ideju Zapada da ograniči cene ruskih energenata, rekao da Rusija neće ništa isporučivati u inostranstvu ako bi to bilo u suprotnosti sa njenim interesima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)