LUFTHANZA SE STABILIZOVALA: Posle protesta stigle i povišice

Novosti Onlajn

13. 09. 2022. u 09:39

TREBALO BI da ugovor Lufthanze s pilotima osigura 10 meseci sindikalnog mira, a putnicima stabilan red letenja. Štrajk pilota ranije ovog meseca izbrisao je stotine domaćih letova i ostavio hiljade putnika na zemlji. Piloti su sporazumno dobili povišicu, a sva ostala otvorena pitanja trebala bi biti raspravljena do 30. juna, objavili su u ponedeljak Lufthanza i sindikat pilota Cockpit Association.

ЛУФТХАНЗА СЕ СТАБИЛИЗОВАЛА: После протеста стигле и повишице

Foto: AP

Do tada će na snazi biti obavezujuće primirje, pa putnici do daljeg ne treba da se boje novog štrajka. Prema dogovoru, a nakon napetosti oko pretnji daljim napadima, obe strane spuštaju loptu, piše seeBIZ.

U aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru obustave rada ostale su samo za jednodnevni štrajk pilota 2. septembra. Inače, kokpit je već za prošlu sredu zakazao duži štrajk.

Oko 5000 pilota Lufthanze i njene teretne podružnice Kargo dobiće paušalno povećanje svoje mesečne osnovne plate u proseku u dve rate. To znači da će retroaktivno od 1. avgusta, pa opet 1. aprila sledeće godine dobiti povišicu od 490 evra bruto.

Kako navode iz Lufthanze, reč je o povećanju od 20 odsto za mlade kopilote, dok će kapetani s dugogodišnjim iskustvom zarađivati oko 5,5 odsto više.

To povećanje premašuje poslednju službenu ponudu kompanije u kolektivnom pregovaranju.

Pregovarač sindikata pilota Marsel Grels takvu je povišicu opisao kao ugodno iznenađenje i korak prema održivom partnerstvu. "Sada smo na dobrom putu", rekao je Grels.

Lufthanzin rukovodilac ljudskih resursa Mihael Nigeman najavio je da će se dalji dijalog s Kokpitom prema održivim rešenjima odvijati uz međusobno poverenje.

(Blic)

BONUS VIDEO: Trenutak kad je Liz Tras saznala da je kraljici loše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!