„POTREBNO ZELENO SVETLO OD PUTINA“: Američki list otkriva detalje sporazuma o žitu

Novosti onlajn

14. 07. 2022. u 09:20

KLjUČNI aspekti plana za nastavak izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora predviđaju da Ukrajina delimično ukloni mine iz luka i prilaza kao i prekid vatre kako bi prošao karavan brodova sa žitom, piše list „Vol strit džurnal“, pozivajući se na izvore.

„ПОТРЕБНО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ОД ПУТИНА“: Амерички лист открива детаље споразума о житу

Vladimir Putin, Foto AP

- Prema sveobuhvatnom sporazumu postignutom juče u Istanbulu, žito bi moglo da se otprema iz tri ukrajinske luke u konvojima u pratnji ukrajinskih brodova, sa prekidom vatre kako bi se zaštitili brodovi unutar geografskih granica i nekim operacijama uklanjanja mina - piše list.

Kako je precizirano, tehnički detalji tek treba da budu razrađeni, između ostalog i to kako će se odvijati čišćenje mina oko ukrajinskih luka.

Prema navodima lista, iako su zvaničnici saopštili da su pregovori završeni sporazumom o opštim izvoznim parametrima, „oni su upozorili da ruski predsednik Vladimir Putin još nije potpisao nikakav sporazum“.

- Najvažnije je to da nam je još uvek potrebno zeleno svetlo od Putina - rekao je neimenovani zvaničnik za američki list.

Izvori lista ne isključuju da bi to moglo da se dogodi tokom sastanka ruskog lidera sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom sledeće sedmice u Teheranu.

Juče je u Istanbulu održan sastanak o transportu žita i poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka u kojem su, pored predstavnika Ministarstva odbrane Turske, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Rusije, predstavnici Kijeva i UN.

Novi sastanak biće održan naredne nedelje, takođe u Turskoj, i tada se očekuje potpisivanje završnog dokumenta, poručili su u Ankari. UN i Turska su ocenili da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna