DVE TREĆINE PŠENICE ZA DRŽAVNE REZERVE POPUNJENO: Očekuje se da od avgusta krene izvozna tražnja

Tanjug

13. 07. 2022. u 16:20

ZA prodaju državnim robnim rezervama do sada je prijavljeno 90.000 tona pšenice, a ostalo je prostora još za manje od trećine, rekla je danas za Tanjug TV Ana Jakšić sa Produktne berze.

ДВЕ ТРЕЋИНЕ ПШЕНИЦЕ ЗА ДРЖАВНЕ РЕЗЕРВЕ ПОПУЊЕНО: Очекује се да од августа крене извозна тражња

Foto Tanjug

Među onima koji su prijavili pšenicu da prodaju državi za 40 dinara po kilogramu sa PDV-om najviše je individualnih proizvođača i gazdinstava.

 - Ta cena je neki sadašnji indikator, i deluje prihvatljivo. Robne rezerve je isplaćuju u roku od 15 dana po predaji pšenice - rekla je ona.

Dodala je da prednost pri državnoj kupovini imaju poljoprivredni proizvođači i podsetila da je minimum koji mogu da prijave 10 tona.

Iako se u žetvu ušlo sa većim prelaznim zalihvama prethodnih godina mesta za skladištenje ima.

 - Generalno kapaciteta kod skladištara ima za novi rod. Nadam se da će voditi računa da ne mešaju rodove pšenice da bi se izbegla zaraza - rekla je ona.

Dodala je da je teško predvideti dalje kretanje cena pšenice.

 - Može se očekivati da u budućem periodu dođe do jače cene. Trenutno je na Produktnoj berzi u fokusu otkup pšenice od strane Direkcije za robne rezerve - rekla je Jakšić.

Navela da region za sada nema toliko zahteva za uvoz pšenice iz Srbije iako je tradiocionalno uvozno zavistan jer ukupno proizvede 1,5 miliona tona.

 - Očekuje se da od avgusta krene ta izvozna tražnja. Zemlje regiona su najveći uvoznici naše pšenice i brašna, tražnja se može očekivati - zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

DOČEK ZA PREDSEDNIKA NA ODVRAĆENICI: Vučića pozdravio okupljeni narod

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna