JEDAN TAG ZA SVE TRI ZEMLJE: Naš uređaj će moći da se koristi u Severnoj Makedoniji i Albaniji

S. Bulatović

25. 06. 2022. u 09:33

UREĐAJE i kredit za elektronsku naplatu putarine vozači iz Srbije uskoro će moći da koriste i u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

ЈЕДАН ТАГ ЗА СВЕ ТРИ ЗЕМЉЕ: Наш уређај ће моћи да се користи у Северној Македонији и Албанији

Ilustracija, Foto: V. N.

Baš kao što će svi koji upravljaju vozilima iz ove dve države, podjednako jednostavno prolaziti kroz srpske naplatne rampe. I ovo predviđa inicijativa "Otvoreni Balkan".

Još nije izvesno kada će putnici moći unapred da uplate i koriste elektronsku naplatu i u ove dve zemlje. U "Putevim Srbije" očekuju da će primena početi do kraja letnje sezone. U praksi, svi koji imaju TAG, elektronski uređaj za plaćanje putarine, u Srbiji će ga prilagoditi i izabrati valutu u kojoj će im se obračunavati putarina.

- "Open Balkan" elektronska naplata putarine je akcija za uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Republici Srbiji, Republici Severnoj Makedoniji i Albaniji - objašnjavaju u "Putevima Srbije". - ENP sistemi naplate putarine u sve tri zemlje su bazirani na istoj tehnološkoj platformi DSRC - direct short range communication. Korisnici uređaja za elektronsku naplatu putarine će moći će koriste postojeći ENP uređaj uz prekonfiguraciju istog i registraciju svoje platne kartice na nekom od prodajnih mesta. Uređaj za ENP će biti vezan za platnu karticu korisnika, dok će sam korisnik moći da bira da li će se sredstva naplaćivati u nacionalnoj ili stranoj valuti. Sa svim detaljima procedure korisnici, kao i šira javnost, biće blagovremeno upoznati.

Putarska preduzeća, kako sad stoje stvari, spremna su da vlasnicima elektronskih uređaja za naplatu putarine obezbede i popust.

- Po aktuelnom predlogu, planirano je da građani Srbije u Severnoj Makedoniji i Albaniji korišćenjem uređaja "Otvoreni Balkan" ostvaruju popust od 5 odsto - dodaju u "Putevima Srbije". Recipročno popust bi važio i za građane Republike Severne Makedonije i Republike Albanije u Srbiji.

Momenat kada će inicijativa zaživeti u praksi još nije preciziran, jer je na putarskim preduzećima da se pripreme.

- Za uvođenje ovog sistema, kada su u pitanju zemlje učesnice, odnosno javna preduzeća koja se bave naplatom putarine, potrebne su odgovarajuće tehničke i organizacione pripreme - ističu u "Putevima Srbije". - Ma njima se trenutno aktivno radi. U to, između ostalog, spada učitavanje novih kodova na antenama za očitavanje TAG uređaja. Potom sledi i testiranje sistema. Javnost će biti na vreme obaveštena o početku primene novog sistema koji se očekuje do kraja letnje sezone.

 

PRODATO 572.000 UREĐAJA

U SRBIJI je dosad prodato ukupno 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine. Nju može da koristi svaka firma i građanin, koji zaključi ugovor sa JP "Putevi Srbije", odnosno kupi uređaj za ENP na nekom od ovlašćenih distributivnih mesta. Uređaji za ENP su dostupni u pripejd i postpejd sistemu, kao i u vidu već konfigurisanih ENP paketa koji su dostupni na pojedinim distributivnim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a