SRPSKO "CRVENO ZLATO" PAZARE SAD I NA GRAME: Koliko košta kilogram malina u marketima, a koliko na pijaci

E. B. T.

09. 06. 2022. u 13:42

KILOGRAM malina u pojedinim marketima košta do 2.400 dinara, a na zelenim pijacama je duplo jeftiniji i prodaje se od 1.000 do 1.500 dinara. Na beogradskom kvantašu, cena ovog crvenog ploda je juče bila 750 dinara.

СРПСКО ЦРВЕНО ЗЛАТО ПАЗАРЕ САД И НА ГРАМЕ: Колико кошта килограм малина у маркетима, а колико на пијаци

Foto: D. Milovanović

Prošle godine, polovinom juna, kilogram malina je na zelenim tržnicama koštao oko 800 dinara. Prvi plodovi su uvek skuplji, pa se može očekivati da će biti malo jeftiniji kada ponuda bude veća. Rekorder u visini cene među jagodičastim voćem na pijačnim tezgama je šumska jagoda, jer za kilogram treba izdvojiti 2.000 dinara. Već godinama potrošači malinu pazare u malim kutijama od po 250 do 300 grama, jer je skupa, a tako je i sada. Upravo zato prodavci izbegavaju da napišu na gajbici koja je cena kilograma, već samo navode koliko košta u plastičnom pakovanju.

- Kupujem oko 300 grama, samo za decu, cene su baš visoke - kaže Dušica Janjić iz Beograda. - Da napravim neku teglicu pekmeza, ma na to i ne pomišljam. Sve je skupo, a cene kao da svakodnevno rastu.

Borovnica je pre maline stigla na tezge, a kilogram ovog voća košta slično, od 1.200 do 1.500 dinara. Kajsijama je cena malo pala, sada se uglavnom prodaju od 200 do 250, ali idu i do 300 dinara. Proizvođač ovog voća, baka Milka Smiljkić iz Zaklopače u opštini Grocka, koju smo zatekli na jednoj prestoničkoj pijaci, kaže da prodaja ide dobro.

- Kupuju građani, ali da jedu svežu, jer nije još stigla kajsija za džem - objašnjava Smiljkićeva. - Ova je skupa da bi se od nje pravila zimnica. Za dvadestak dana stiže kajsija za džem. Ona će sigurno biti jeftinija, možda oko 150 dinara za kilogram.

Zelene pijace u Beogradu preplavljene su trešnjama, a njihova cena je šarolika. Mogu se naći i za 250 dinara, ali ona najkrupnija i najsočnija, kao što je herc, koštaju 400 dinara. Jagode se uglavnom prodaju za oko 250 dinara.

Nikodin Polić sa beogradskog kvantaša "Veletržnica", kaže da je cena malina pre neki dan bila oko 900 dinara, a da je sada pala na 750 dinara.

- Ako bude bila veća ponuda može se očekivati da će još pojeftiniti, ali neće to biti ništa drastično - navodi Polić. - Nikada kod nas na tezge ne stižu velike količine maline, jer uglavnom ide u otkup. Borovnica je ovde od 1.100 do 1.200 dinara.

Prema njegovim rečima, na "Veletržnici" najviše se traže jagode, koje već prolaze, zatim trešnje i kajsije koje koštaju od 130 do 150 dinara.

Malina koja se proizvodi u našoj zemlji najvećim delom ide u otkup, odnosno u hladnjače, a onda u izvoz ili kod domaćih prerađivača. Male količine ovog voća ostaju na domaćem tržištu. Nevreme koje je početkom juna zahvatilo delove Zapadne i Centralne Srbije nanelo je štetu zasadima. To znači manje količine ploda, i ne ide u prilog smanjivanju njegove cene u maloprodaji. I izvoznici jagodičastog voća se žale zbog rasta cena struje, transporta, radne snage i svih ostalih troškova, kao i na veliki gubitak tržišta i lane i u ovoj godini.

KOMŠIJE MORAJU DA BERU, RADNIKA NEMA

PROIZVOĐAČ maline iz Bajine Bašte Mile Jovanović kaže da je najveći problem što nema ko da bere ovo voće.

- Ma, neće niko ni da čuje, ne možemo da nađemo radnike - ističe Mile, koji prodaje plodove na jednoj beogradskoj pijaci. - Dnevnice su od 5.000 do 7.000 dinara, ali ne vredi. Beremo tako što se komšije organizuju, pa smo jednog dana kod jednog proizvođača, a posle kod drugog i tako se snalazimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili