NEIZVESNA SUDBINA ZAPOSLENIH U "FIJATU": Radnici odložili protest, idu prvo kod premijerke

E. B. T.

26. 05. 2022. u 17:54

SUDBINA zaposlenih u kragujevačkom "Fijatu" do početka proizvodnje novog modela automobila, koji je planiran od polovine 2024. godine, još je neizvesna.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ЗАПОСЛЕНИХ У ФИЈАТУ: Радници одложили протест, иду прво код премијерке

Pogoni u Kragujevcu

Samostalni sindikat ove fabrike je nakon razgovora sa vrhom kompanije "Stelantis" i novim menadžerima u sredu saopštio da su odbijeni svi njihovi predlozi da se popravi ponuda radnicima za odlazak na rad u inostranstvo ili napuštanje fabrike.

Zato su zakazali protest zaposlenih za danas u 10 sati. Ubrzo su ga i odložili zbog poziva gradonačelnika Kragujevca da zajedno sa njim u ponedeljak idu na pregovore kod premijerke Ane Brnabić o budućnosti radnika "Fijata".


U utorak se oglasila i kompanija "Stelantis" putem saopštenja u kojem navodi da je za samo jednu nedelju 25 odsto pozvanih zaposlenih izrazilo interesovanje za rad u inostranstvu, a više od 100 je već prihvatilo da radi u drugim evropskim fabrikama ovog proizvođača. Neophodna faza tranzicije, kako ističu, uključuje i prekvalifikovanje radnika u koju će biti uključena i Vlada Srbije, socijalni partneri, dobavljači i zaposleni.


- Plan transformacije, takođe, predviđa dvogodišnje premeštaje u druge "Stelantisove" fabrike u Evropi ili programe za napuštanje kompanije - navodi se u saopštenju.


Radnici "Fijata" su pre dve nedelje protestovali u Kragujevcu nezadovoljni zbog ove ponude rukovodstva kompanije do početka proizvodnje novog modela.

Tada su naveli da im sledi otkaz ukoliko ne prihvate dvogodišnji rad u inostranstvu, što mnogi zaposleni ne mogu, jer su tek zasnovali porodice i imaju malu decu. U nastojanju da se ta situacija reši, predstavnici sindikata fabrike i "Stelantisa" sastali su se sa ministarkom rada, Darijom Kisić. Radnici su saopštili da je dogovoreno da će dobiti socijalni program do kraja maja i da očekuju radno angažovanje za one koji žele da ostanu da rade u Kragujevcu.


Ministarka Kisić je polovinom maja izjavila da će se država i Ministarstvo na čijem je čelu angažovati da se tokom transformacije kragujevačke fabrike nađe najbolje rešenje za zaposlene.  

OČEKUJU ZAŠTITU DRŽAVE


SAMOSTALNI sindikat FAS pozvao je menadžment kompanije "Stelantis" da do ponedeljka, kada treba da se održi sastanak sa predsednicom Vlade, ne preduzima nikakve radnje koje se tiču promene statusa radnika.


- Tražimo da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane - ističe se u saopštenju tog sindikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna