NIŽE DEVIZNE REZERVE Centralna banka očuvala stabilnost

B. Ca.

11. 05. 2022. u 20:40

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su više od 14,1 milijardi evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca.

НИЖЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ Централна банка очувала стабилност

Foot: Novosti

Neto devizne rezerve - devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima na kraju aprila iznosile su oko 11,5 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu. Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve, kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita, ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima.

Kako u NBS kažu, neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu.

- Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega našem odgovornom ponašanju  - kažu u Centralnoj banci. - Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 procenata . Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.270 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima