"NEĆEMO DOZVOLITI DA NAM SE NAMEĆU JEDNOSTRANE IZMENE" Sve zemlje EU saglasne da ruski gas i dalje plaćaju u evrima

Novosti onlajn

02. 05. 2022. u 16:32

ZEMLjE Evropske unije su jednoglasne u tome da nastave da plaćaju isporuke ruskog gasa na osnovu ugovora u evrima, izjavila je ministarka ekologije Francuske Barbara Pompili.

НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА НАМ СЕ НАМЕЋУ ЈЕДНОСТРАНЕ ИЗМЕНЕ Све земље ЕУ сагласне да руски гас и даље плаћају у еврима

Foto AP

- Danas želimo da pokažemo da smo jednoglasni u tome da nastavimo da plaćamo za ugovore za ruski gas u evrima i da nećemo dozvoliti da nam se nameću jednostrane izmene u ugovorima - rekla je Pompilijeva novinarima.

Prema njenim rečima, novi paket sankcija Rusiji se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike zemalja Evropske unije koji se održava u Briselu.

- Novi paket sankcija protiv Rusije se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike. To pitanje će biti razmatrano tokom narednih nekoliko dana - rekla je ministarka uoči skupa.

Prema njenim rečima, tema današnjeg susreta u Briselu će biti samo gas.

Ministarka je navela da je savet ministara EU o energetici sazvala kako bi se izrazila solidarnost s Bugarskom i Poljskom i kako bi se osudila jednostrana odluka Rusije da obustavi isporuke gasa tim zemljama zbog neplaćanja tog energenta u rubljama.

- Nastavićemo da plaćamo u evrima ugovore koji su bili zaključeni u evrima i u dolarima - za ugovore koji su od početka bili u dolarima - dodala je francuska ministarka.

Gasprom je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargaz“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)