NEVEROVATAN USPON RUBLJE: Putnove odluke donele novu snagu ruskoj valuti

Novosti online

29. 03. 2022. u 13:07

RUSKA rublja se popela danas iznad jednomesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi ojačavši na 88 rubalja za dolar, a i akcije su se oporavile u određenoj meri na četvrtoj trgovinskoj sesiji nakon što je obnovljen rad berze nakon mesec dana obustave.

НЕВЕРОВАТАН УСПОН РУБЉЕ: Путнове одлуке донеле нову снагу руској валути

Foto Shutterstock

Rublja je na prepodnevnom trgovanju porasla za 2,0 posto prema dolaru na 88 rubalja, nakon što je u ponedeljak dostigla nivo 87,40, najjači od 28. februara, prenosi Rojters.,

U odnosu na evri, ruska valuta je oslabila za 0,3 procenta i trguje se na nivou od 96,89 rubalja.

Na tržištima u inostranstvu, rublja je neznatno skliznula prema dolau na 89,75 za dolar na elektronskoj platformi EBS.

Glavni investicioni strateg u kompaniji ITI Kepital, Iskander Lucko, smatra da su dva pokretača uspona ruske valute - prelazak Rusije na plaćanje izvoza gasa u rubljama i nalog da izvozne firme konvertuju 80 posto svoje devizne zarade u domaću valutu.

- Situacija na tržištu sada zaista zavisi od napretka u pregovorima između Rusije i Ukrajine - naveo je Lucko u kometaru o ruskoj berzi, aludirajući na današnje rusko-ukrajinske razgovore licem u lice u Turskoj.

Kada je reč o trgovini ruskim akcijama, ona se odvija na skraćenim sesijama i uz različita ograničenja, uključujući zabranu "šortovanja" (špekulatine trgovine s ciljem ostvarenja profita u kratkom roku). Nerezidentima je zabranjeno da prodaju akcije i ruske državne obveznice denominovane u rubljama do 1. aprila. Obim trgovanja je daleko manji od uobičajenog.

Dolarski indeks akcija Moskovske berze, RTS, porastao je za 10,2 posto na 907,1 poen, a indeks MOEX baziran na rubljama je napredovao za 4,2 procenta na 2.533,6 poena.

Avio-kompanija Aeroflot, jedna od najtrgovanijih akcija od ponovnog otvaranja Moskovske berze, skočila je za 12,7 odsto, naftna kompanija Rosnjeft je porasla za 9,8 procenata, a najveći domaći zajmodavac, Sberbanka, zabelžio je rast od 7,7 posto.

BONUS VIDEO:

SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU: Narod besan zbog visokih cena benzina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)