ČETIRI FAKTORA KOJA ĆE UTICATI NA PROMENU INFLACIJE OD MARTA: NBS objavila šta će biti sa cenama hrane i energenata u Srbiji

Novosti onlajn

10. 03. 2022. u 14:47

PREMA poslednjoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi od marta trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja, saopštila je Narodna banka Srbije.

ЧЕТИРИ ФАКТОРА КОЈА ЋЕ УТИЦАТИ НА ПРОМЕНУ ИНФЛАЦИЈЕ ОД МАРТА: НБС објавила шта ће бити са ценама хране и енергената у Србији

Foto I. Marinković

- Iako trenutna dešavanja u pogledu svetskih cena energenata i primarnih proizvoda ukazuju da postoji mogućnost da inflacija bude na nešto višem nivou od projektovanog, Izvršni odbor i dalje ocenjuje da će inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine - navedeno je u saopštenju iz kabineta guvernerke Jorgovanke Tabaković.

Iz centralne banke su dalje obrazložili i koji su razlozi za očekivano smirivanje rasta cena.

- Tome će ključno doprineti relativna stabilnost deviznog kursa koju će NBS obezbeđivati i u narednom periodu. U smeru niže inflacije očekuje se da deluje i dolazak nove poljoprivredne sezone i po tom osnovu niži troškovi u proizvodnji hrane, kao i mere Vlade Srbije kojima je ograničen rast cena goriva i omogućeno preduzećima da u prvoj polovini 2022. kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih - navedeno je u saopštenju u kome se navodi i da se međugodišnja inflacija, koja je u januaru iznosila 8,2 odsto, kretala u skladu sa očekivanjima NBS, kao i da je i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata.

Odluke monetarne politike će, kako dodaju, u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora, kao i uticaja na finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog rasta.

- U slučaju da se materijalizuju neki od rizika, koji bi mogli da imaju posledice po srednjoročnu cenovnu i finansijsku stabilnost, NBS je spremna da reaguje svim raspoloživim instrumentima - ističe se u saopštenju.

Uticaj krize

Rast BDP 4-5%

Centralna banka ostaje pri projekciji realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu 4-5% u ovoj godini i srednjem roku, i pored toga što su zbog krize u Ukrajini u kratkom roku sada nešto izraženiji rizici naniže, pre svega zbog mogućeg sporijeg rasta važnih spoljnotrgovinskih partnera, uz ocenu da će efekti u najvećoj meri zavisiti od dužine trajanja krize.

Inače, Izvršni odbor NBS odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, a da određenim merama nastavi s pooštravanjem monetrane politike.

- Biće povećane prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, kao i procenti viškova dinarske likvidnosti koji se povlače putem ovih aukcija - navode iz NBS uz objašnjenje da je prilikom donošenja odluke o monetarnim uslovima, Izvršni odbor imao u vidu da opreznost u vođenju monetarne politike NBS posebno nalažu dešavanja u međunarodnom okruženju i sukob u Ukrajini.

- Kada je reč o dešavanjima u domaćem makroekonomskom okruženju, Izvršni odbor je ocenio da mesečni pokazatelji ukazuju da se ekonomska aktivnost na početku godine u najvećoj meri kreće u skladu sa očekivanjima NBS - zaključila je centralna banka.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)