PRAVO VREME ZA ULAGANJA U SRBIJU: Premijerka Brnabić u Londonu na investicionom samitu o Zapadnom Balkanu

J. Su.

28. 02. 2022. u 19:38

SRPSKOJ ekonomiji uprkos pandemiji u svetu - dobro ide. Sada je pravo vreme da se ulaže u našu zemlju, a posebno u oblastima kao što je veštačka inteligencija. Srbija ima dobro poslovno okruženje i "Fajnenšl tajms" nas je proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija.

ПРАВО ВРЕМЕ ЗА УЛАГАЊА У СРБИЈУ: Премијерка Брнабић у Лондону на инвестиционом самиту о Западном Балкану

Foto Tanjug

Ovo je u ponedeljak izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić na investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu. Kako je navela, Srbija je u 2020. imala pad BDP od svega 0,9 odsto i da je ostvarila privredni rast u 2021. od 7,4 procenata.

- U 2021. smo imali i rekordni iznos direktnih stranih investicija od oko 3,9 milijardi evra - istakla je Brnabićeva. - Srbija je kao investiciona destinacija jedna od najinteresantnijih zemalja u Evropi, a pogotovo ako investitori žele da ulože u istraživanje i razvoj. Za strane investitore posebno zanimljive oblasti kao što su intelektualna svojina, veštačka inteligencija ili biotehnologije. Te sektore podržavamo vrlo intenzivno i to doprinosi brzini našeg razvoja.

Premijerka Brnabić je na kraju uvodnog obraćanja na panelu poručila da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji, kao i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona. Inicijativa "Otvoreni Balkan" otvoren je i dostupan za sve koji žele da se pridruže. Tu sada učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

- Za razvoj celog regiona najvažnije su tri ključne oblasti, a to su saobraćajno povezivanje - razvoj železničke i putne infrastrukture, zatim energetska stabilnost i diverzifikacija izvora snabdevanja, kao i saradnja u oblasti zaštite životne sredine - poručila je Brnabićeva. - Mnogi od tih projekata zavise od regionalne saradnje. Srbija već gradi sa svoje strane auto-put od Beograda ka Sarajevu, zatim takozvani Auto-pupt mira od Niša do Prištine, Tirane i Drača. Uz to gradimo gasni interkonektor između Bugarske i Srbije, koji će omogućiti dobijanje gasa i preko LNG terminala iz Grčke.

STABILNOST OD VELIKOG ZNAČAJA

KOMESAR EU za proširenje i dobrosusedske odnose Oliver Varhelji izjavio je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu da su događaji u Ukrajini pokazali da je stabilnost danas značajnija nego ikada do sada, kao i to da se što brže i što bolje radi na proširenju.

- Danas je stabilnost na Zapadnom Balkanu značajnija nego ikada, kao i potreba da radimo na proširenju što je brže i što je bolje moguće - istakao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, današnja dešavanja pokazuju da je važno da nastavimo da gradimo evropsku perspektivu za Zapadni Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)