SA AMERIKANCIMA O ZELENOJ ENERGIJI: Ministarka Zorana Mihajlović se sastala sa rukovodstvom kompanije "Behtel"

E. R.

31. 01. 2022. u 19:01

SARADNjA u oblasti energetike bila je tema sastanka ministarke rudarstva Zorana Mihajlović sa Stjuartom Džonsom, predsednikom kompanije "Behtel". Ova firma najavljuje nove investicije u energetski sektor Srbije, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

СА АМЕРИКАНЦИМА О ЗЕЛЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ: Министарка Зорана Михајловић се састала са руководством компаније Бехтел

Stjuart Džons i Zorana Mihajlović / Foto Z. P.

S druge strane, deo stručne javnosti poslednjih dana ozbljino upozorava na mane Zakona o obnovljivim izvorima energije i činjenicu da bi najviše koristi od njega mogli da imaju strani investitori.

- Naš cilj jeste da obezbedimo dugoročnu energetsku stabilnost i nezavisnost, a ulaganje u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore su jedan od prioriteta - istakla je Zorana Mihajlović. - Čista energija predstavlja novi izvor nacionalne snage i bezbednosti. Obnovljivi izvori energije su budućnost, posebno kada govorimo o velikim hidroelektranama, vetro i solarnim elektranama. Takođe, reverzibilne hidroelektrane su deo naše vizije razvoja energetike, posebno izgradnja "Đerdapa 3" i "Bistrice". Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju, koju smo započeli u vreme dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deo stručnjaka, međutim, upozorava da je preko Zakona o obnovljivim izvorima energije i podzakonskih akata pripremljen teren da strani investitor ostvari veliki profit. Platili bi ga država, privreda i građani.

Ako bi se, kao su pisale "Novosti", priključilo 4.000 megavata na mrežu, samo za potrebe balansiranja trošak bi bio oko 700 miliona evra na godišnjem nivou. Osim toga, kako saznajemo, Ministarstvo pokušava da izdejstvuje i podsticaje za proizvođače OIE. Povrh svega, te kompanije, ako se ne izmeni Zakon o OIE, nemaju nikakvu obavezu da našoj zemlji ponude energiju na prodaju. To znači da ćemo finansirati razvijanje biznisa stranog investitora i snositi troškove umesto njega, a on će ubirati profit.

VREDNI PROJEKTI

PROJEKTI u sektoru energetike i rudarstva su vredni više od 28 milijardi evra, od čega je najveći deo za obnovljive izvore energije.

- Izazovi sa kojima se suočava Srbija kada je reč o korišćenju OIE jesu izazovi sa kojima se suočavaju sve države, ali drago mi je da ste posvećeni pitanju koje je važno na globalnom nivou - smatra Zorana Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili