POČEO UVOZ AZOTNIH ĐUBRIVA: Odluka države o ukidanju carina na "hranu" za njive stigla u pravom trenutku

Tanjug

31. 01. 2022. u 10:48

ODLUKA vlade o ukidanju carine na veštačko đubrivo je dobra mera, jer će povećati dostupnost i umanjiti cenu te robe, poručuju proizvođači, ali i uvoznici.

ПОЧЕО УВОЗ АЗОТНИХ ЂУБРИВА: Одлука државе о укидању царина на храну за њиве стигла у правом тренутку

Foto N. Živanović

Kako je za Tanjug rekao osnivač i vlasnik "Eliksir grupe" Stanko Popović, uvoz azotnih đubriva, od kojih je Srbija potpuno zavisna je počeo. Do sada je postojala carina na uvoz od 10 odsto na ureu (azotno đubrivo), osim ako se uvozi iz Rusije kada je bez carine.

- Trenutno je velika nestašica uree u svetu. Cena je višestruko povećana, a Rusija je ograničila izvoz svih đubriva prošle godine - ističe Popović.

Dodaje da je država ukidanjem carine od 10 odsto i za treće zemlje, relaksirala i omogućila uvoznicima da mogu na širem tržištu da kupe ureu.

- Koliko je meni poznato, već su kupljene određene količine iz Turkmenistana i Uzbekistana i na putu su za Srbiju. To je bila prava odluka u pravo vreme. Već pozitivno utiče na cenu, jer tona može da se kupi za 750 evra i niže, a do pre tri nedelje bila je 950 evra - rekao je Popović.

Cena veštačkog đubriva urea je direktno povezana sa cenom prirodnog gasa koji je sirovina za proizvodnju. Iz gasa se dobija amonijak koji je neophodan za proizvodnju ovog đubriva.

- Cena gasa je skočila nekoliko puta za godinu dana. Da imamo domaću fabriku, da naša "Azotara" Pančevo radi, ni ona ne bi mogla jeftinije da proizvodi, odnosno cena svakako zavisi od toga koliko se plaća gas - pojašnjava Popović.

U poslednjih pet godina uree se u Srbiji godišnje potroši između 250.000 i 300.000 tona, a đubriva KAN i AN još 150.000 do 200.000 tona i to su količine koje moraju da se uvezu. "Eliksir grupa" u dve fabrike u Srbiji proizvodi NPK veštačka đubriva i sa proizvodnjom od 450.000 tona uglavnom zadovoljava potrebe domaće poljoprivrede.

DRŽAVA "POKRIVA" KAMATE

POPOVIĆ podseća da prinosi u poljoprivredi direktno zavise od upotrebe veštačkog đubriva. Zato pozdravlja i odluku države da pokriva kamate poljoprivrednicima koji budu dizali kredite za đubrivo. Ovo je svakako dobra i važna mera za one poljoprivrednike koji imaju manje površine i nisu uspeli da ostvare profit od proizvodnje u prošloj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)