GAS I NUKLEARNA ENERGIJA "POZELENELI": Nacrt predloga o investicijama u održive izvore Evropske komisije izazvao neslaganja među članicama

E. B. TALIJAN

05. 01. 2022. u 09:47

EVROPSKA komisija predlaže da se pojedini gasni i nuklearni projekti označe kao "zelene" investicije i održivi izvori energije. Ove smernice, koje su objavljene 31. decembra, izazvale su oštru raspravu i neslaganja među članicama EU. Pojedine zemlje smatraju da su navedeni kriterijumi, pod kojima se gas i nuklearna energija mogu koristiti u tranzicionom periodu suviše strogi, druge se protive ovakvoj mogućnosti. EK ističe da je cilj da se olakša prelazak na potpuno obnovljivu proizvodnju energije.

ГАС И НУКЛЕАРНА ЕНЕРГИЈА ПОЗЕЛЕНЕЛИ: Нацрт предлога о инвестицијама у одрживе изворе Европске комисије изазвао неслагања међу чланицама

Foto AP

Stručnjaci u Srbiji ukazuju da su uslovi veoma oštri i za članice EU, kao i da će biti neophodne krupne promene da bismo mogli da zadovoljimo te kriterijume. U našoj javnosti se sve češće govori o potrebi da se ozbiljno razmotri proizvodnja struje iz nuklearke. Ministarka energetike Zorana Mihajlović kazala je da očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji. Za realizaciju jednog takvog projekta potrebno je najmanje 10 i više godina, a isto toliko i za edukaciju potrebnih kadrova u ovoj oblasti. Zato mnogi stručnjaci smatraju da bi trebalo što pre doneti odluku o ukidanju moratorijuma na izgradnju nuklearki u našoj zemlji, koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, 1986. godine.

Ministarka ističe da se od tada sve promenilo i da je tehnologija napredovala, kao i da Srbija ne treba da beži ni od jednog izvora koji može da nam obezbedi energetsku stabilnost. Stručnjak za energetiku, Aleksandar Kovačević, smatra da su predloženi tehniči kriterijumi Evropske komisije veoma strogi.

- Na primer, potrebno je da emisije ugljen-dioksida u toku celog životnog veka nuklearne elektrane budu ispod određene granice - objašnjava Kovačević za "Novosti". - Budući da proračun uključuje i emisije u toku gradnje, proizvodnje čelika, betona i drugih materijala, transport i sve drugo, jasno je da je prednost data samo vrlo efikasnim modularnim objektima. Slična je situacija i sa prirodnim gasom. Čak ni najefikasnije elektrane na plavi energent, koje su sada na tržištu, ne mogu da zadovolje predviđene uslove.

Potrebno je, kako navodi, da elektrana koristi gas sa smanjenim sadržajem ugljen-dioksida ili da ima napredno rešenje za njegovo uklanjanje posle sagorevanja. On ističe da će se o ovom predlogu Komisije diskutovati narednih meseci i ocenjuje da se može, čak, očekivati dalje pooštravanje ovih kriterijuma. Imajući u vidu da je u Srbiji u toku rasprava o eventualnom korišćenju modularnih nuklearnih elektrana, odnosno, izgradnji gasnih, on ističe da konvencionalna rešenja i tehnologije, dostupne javnim preduzećima u našoj zemlji i regionu, nisu dovoljne da zadovolje predložene uslove.

- Ukoliko Srbija želi da ide u pravcu razvoja ovih objekata potrebno je učešće u vrlo naprednim aranžmanima međunarodne saradnje i razvoj sopstvenog stručnog kadra - objašnjava Kovačević. - I za jedno i za drugo su potrebne krupne promene u obrazovnim i profesionalnim strukturama u našoj zemlji.

Češka je u utorak reagovala na predlog Evropske komisije, ocenjujući da je previše strog. Kako je najavljeno, ta zemlja će tražiti saveznike radi promene oštrih uslova predviđenih za uključenje gasnih i nuklearnih projekata u plan EU o zelenim energetskim investicijama.

"RUDARENjE" TROŠI MNOGO STRUJE

TAKOZVANA kosovska vlada donela je odluku o zabrani proizvodnje kriptovaluta zbog povećane potrošnje struje. Ministarka energetike privremenih prištinskih institucija, Artane Rizvanoli, objasnila je da se i ova mera nalazi među uvedenim zbog elektroenergetske krize. To će podrazumevati, kako navodi, identifikovanje lokacija na kojima se proizvode kriptovalute i njihovu obustavu. Inače, proizvodnja kriptovaluta na KiM poslednjih godina dostigla je masovne razmere. Ozbiljnijih kontrola nije bilo, ukoliko se ne računa nedavnih nekoliko pokušaja, kao i zaplena opreme za proizvodnju elektronskog novca na severu, dok na ostatku KiM, u albanski većinskim sredinama, gotovo da nije bilo sličnih akcija. (D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri