PLATE GORE - POREZ DOLE: Nova 2022. godina donosi niz novih pravila za građane ali i poslovanje

S. BULATOVIĆ

04. 01. 2022. u 12:00

ZAPOSLENIMA koji dinar više, a poslodavcima koji dinar manje poreskih opterećenja na plate, pa i olakšice za novo zapošljavanje. Svi koji trguju i koriste fiskalne kase od maja će morati da imaju nove uređaje. Umesto papirnih, od ove godine počinje upotreba elektronskih faktura.

ПЛАТЕ ГОРЕ - ПОРЕЗ ДОЛЕ: Нова 2022. година доноси низ нових правила за грађане али и пословање

Arhiva

Vlasnici starih, a velikih automobila, platiće jeftiniju registraciju. Bogataši mlađi od 40 godina ne moraju da brinu o godišnjem porezu na dohodak, a mame tek rođenih beba očekuje izdašnija podrška države. Penzionerima će ček biti za 5,55 odsto "teži".

Ovo su tek neke od novina koje donosi 2022. godina.

PRIMANjA

NIJEDAN radnik u Srbiji ove godine ne bi smeo da primi manje od 32.195 dinara. To je novi iznos minimalne zarade i to u mesecu koji ima 160 radnih sati. Sat rada sada košta 201 dinar. Zarade većine zaposlenih u javnom sektoru biće veće sedam odsto. Oni koji rade u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci plate su veće osam odsto.

Uz korekciju primanja, korigovano je i njihovo poresko opterećenje. Neoporezivi deo plate sada je 19.300 umesto 18.300 dinara. Država poslodavcima prašta i 0,5 odsto doprinosa za PIO i sada će oni iznositi ukupno 25 odsto.

Švjcarska formula najstarijima obezbeđuje za 5,5 odsto veće isplate. Država im u februaru daje "bonus" od 20.000 dinara.

ZA BEBE

RODITELjSKI dodatak za prvo dete od ove godine iznosi 300.000 dinara. Rođenje drugog i trećeg deteta pratiće jednokratna pomoć u iznosu od 100.000 dinara. I dalje važi isplata dečjeg dodatka za drugo dete po 10.000 dinara tokom dve godine i za treće dete po 12.000 dinara deset godina.

Ovo povećanje omogućeno je izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koje su se na samom kraju godine našle na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

REGISTRACIJA

VLASNICI vozila starih od pet do 20 godina, iznad 2.000 kubika, plaćaju sada manji porez prilikom registracije. Umanjenja za veću kubikažu idu po grupama starosti: od pet do osam godina umanjenje poreza će biti 25 odsto umesto sadašnjih 15 odsto, za vozila od osam do 10 godina starosti umanjenje ide na 40 odsto umesto sadašnjih 25 odsto, dok u grupi najstarijih - od 10 do 20 godina, umanjenje će biti 65 odsto umesto postojećih 40 procenata.

Po novom propisu, oni koji imaju vozila stara između pet i osam godina plaćaće porez 25 odsto manje. Procena Ministarstva finansija je da će nove skale važiti za oko 60.000 vozila.

POSAO

OVE godine počeće da fukcioniše i jedinstveno tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Svi koji budu tražili bilo kakav ili bolje plaćen posao ravnopravno će konkurisati u sve tri zemlje.

Kandidati će dobijati jedinstven broj i dozvolu koja će važiti dve godine uz mogućnost produžetka na neograničeno. Konkurisaće elektronski. Nadležni veruju da će ovako tri države rešiti problem deficitarnih zanimanja, ali i znatno smanjiti rad na crno.

KASE I FAKTURE

OD početka maja svi koji koriste fiskalne kase moraće da imaju uređaje koji omogućavaju onlajn vezu sa Poreskom upravom. To mogu biti kase, ali i tablet uređaji i mobilni telefoni. Istovremeno je povećan broj preduzetnika koji moraju da izdaju fiskalni račun na nekom od uređaja. Poreska uprava će u svakom trenutku imati uvid u sve transakcije.

Početkom maja 2022. godine javni sektor će imati obavezu da primi i čuva elektronske fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine. Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

PODSTICAJ EKONOMIJI ZNANjA

SRBIJA i poreskom politikom pokušava da u zemlji zadrži kvalifikovanu radnu snagu. I dalje će važiti poreske olakšice za radnike angažovane na poslovima istraživanja i razvoja. Poslodavci će na njihove zarade plaćati čak 70 odsto manje poreze i doprinose. Novina je što ovog puta oslobođenje nije vremenski ograničeno. I dalje važe poreske olakšice za osnivače startap preduzeća i to za zarade do 150.000 dinara bruto jedan iznosa. Umesto samo za one koji su osnovali startap do kraja godine, vremenska odrednica se ukida, pa to postaje opšti podsticaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju