PRED SRBIJOM NOVIH 130 KM AUTO-PUTEVA: Tokom ove godine biće kompletiran i započet veliki broj najvažnijih saobraćajnih projekata

S. BULATOVIĆ

03. 01. 2022. u 07:28 >> 07:28

MOST će povezati obale Save, na budućem putu Sremska Rača - Kuzmin, i to u dužini od 1,3 kilometra. Vozači će "Milošem Velikim" moći do Požege. Istovremeno i Beograđani će moći do ovog puta ka Južnom Jadranu iz Novog Beograda. I to preko osam kilometara dugom saobraćajnicom od Novog Beograda do Surčina.

ПРЕД СРБИЈОМ НОВИХ 130 КМ АУТО-ПУТЕВА: Током ове године биће комплетиран  и започет велики број најважнијих саобраћајних пројеката

Foto Nikola Skenderija

Ovo su samo neki od najvažnijih saobraćajnih projekata koji će biti završeni tokom ove 2022. godine.

- U 2022. pustićemo u saobraćaj i preostale sektore obilaznice oko Beograda u ukupnoj dužini od približno 21 kilometar, kao i 18 kilometara brze saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca - kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Ono što je jako važno za sve građane Centralne Srbije jeste podatak da ćemo i završiti sektor 1 "Moravskog koridora", od Pojata do Kruševca, u dužini od 27,4 kilometra. Odlično su napredovali radovi na rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar - Tutin, gde ćemo sve radove završiti tokom ove godine. Dužina rekonstruisanog puta je 20,5 kilometara. Ukupno će biti izgrađeno oko 130 kilometara novih auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Ovo je godina i u kojoj će početi rad na novim projektima. Počeće izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, ali i brze saobraćajnice Sombor - Kula - Vrbas - Kikinda.

- Važan projekat za ceo Zlatiborski i Raški okrug je početak radova na izgradnji auto-puta Požega - Duga Poljana - ističu u ministarstvu. - U opštini Sjenica je 26. decembra sa kompanijom CRBC potpisan komercijalni ugovor o izvođenju radova na izgradnji deonice Požega - Duga Poljana, u sklopu auto-puta Beograd - Južni Jadran. Izgradnjom ove deonice dužine 75 kilometara, uz skoro otvaranje dela auto-puta od Preljine do Pakovraća i dalje ka Požegi, Srbija će dobiti koridor koji će dovesti investicije, fabrike i doprineti otvaranju novih radnih mesta u Požegi, Arilju, Ivanjici, Novom Pazaru, Sjenici. Budući koridor u dužini od 107 kilometara prostiraće se trasom od Požege preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane pa sve do Boljara i granice sa Crnom Gorom.

Kada je reč o auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma - Šabac - Loznica, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da su radovi na auto-putu od Šapca do Rume počeli i da su dobili svoju "zrelu" fazu, dodajući da je na toj deonici most preko Save dug skoro 1.300 metara, da se već vide njegove konture i da se očekuje da će taj projekat biti završen sredinom 2023. godine.

- Što se tiče radova na brzoj saobraćajnici od Loznice do Šapca, dužina tog koridora je 50 kilometara i radovi su počeli na delu od Loznice, ali sada vremenske prilike nisu takve da bi radovi mogli da se odvijaju punim kapacitetom - rekao je Momirović.

Ovo će biti godina i u kojoj će putnici u Srbiji prvi put ići brzim vozom. Kako je istakao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović počelo je testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada:

- Naš cilj je da 1. marta pustimo saobraćaj na brzoj pruzi od Beograda do Novog Sada i nastavimo radove od Novog Sada do Subotice. Građani Srbije će se voziti se modernim "Štadlerovim" vozovima sposobnim za brzine do 200 kilometara na sat. Ovo su vozovi koje koristi deset najrazvijenijih zemalja sveta pa i Srbija, a naši građani će već početkom naredne godine putovati pola sata između dva naša najveća grada - Novog Sada i Beograda. Takođe, u sledećoj godini nas očekuje i rekonstrukcija pruge Beograd - Niš, kao i deonica od Niša do Dimitrovgrada.

Inače, još dva "Štadlerova" brza voza uskoro stižu u Srbiju, jedan krajem januara, a drugi početkom marta.

BRZE SAOBRAĆAJNICE

RAČUNICA Ministarstva građevinarstva kaže da se u Srbiji danas gradi deset brzih saobraćajnica i auto-puteva.

- U ovom trenutku projektujemo ili gradimo 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica i u svakoj opštini u Srbiji u fazi smo revitalizacije i modernizacije saobraćajnica - tvrde nadležni. - Svi projekti su nam podjednako važni - završetak brze saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca koja će Valjevo spojiti sa auto-putem "Miloš Veliki", ali i obilaznica oko Beograda na koju građani naše prestonice čekaju decenijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel