DOVOLJNO OSNOVNIH NAMIRNICA: Trgovci bez problema sprovode odluku Vlade kojom se ograničavaju cene šest proizvoda

E. B. TALIJAN

16. 12. 2021. u 08:00

UREDBU Vlade, kojom se maksimalne cene šest osnovih namirnica ograničavaju na nivo od 15. novembra, poštuju i sprovode svi trgovci. Nadležna inspekcija obavlja redovne kontrole.

ДОВОЉНО ОСНОВНИХ НАМИРНИЦА: Трговци без проблема спроводе одлуку Владе којом се ограничавају цене шест производа

Foto Novosti

Do sada je stigla samo jedna prijava potrošača, ali je bila neosnovana, jer se nije odnosila na proizvod koji je obuhvaćen ograničenjem cena, saznaju "Novosti" u Ministarstvu trgovine.

Vlada Srbije je prvobitnu Uredbu kojom je ograničila cene pet osnovnih životnih namirnica izmenila i proširila na šest proizvoda za koje je definisala nove, veće količine pakovanja. Sada je "zamrzavanjem" obuhvaćena još jedna vrsta brašna. Tako da se ograničenje cena odnosi na šećer kristal od jednog kilograma, brašno tip 500 i tip 400 glatko, u svim pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, suncokretovo ulje od jednog litra, svinjski but, dugotrajno UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u ambalaži od jednog litra. Podsetimo, proizvođači ovih namirnica obavezni su da ih isporučuju u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić, objašnjavajući razloge za ove izmene Uredbe, kaže da je na taj način sprečeno da dođe do poskupljenja druge vrste iste namirnice ili većih pakovanja istog proizvoda.

- Na listi je prvobitno bilo samo brašno tip 400, a dodato je i tip 500, jer smo imali najave da bi dispariteti mogli da se prelivaju i da bi moglo da dođe do poskupljenja ove vrste - precizira Kandić.

- Onda bismo imali nelogičnu situaciju da brašno lošijeg kvaliteta bude skuplje od kvalitetnijeg, odnosno od tipa 400.

Foto A. Stanković

Sličnom logikom se Vlada rukovodila i prilikom povećanja količine pakovanja za koje je ograničila cenu. To je urađeno da ne bi došlo do poskupljenja većih ambalaža istog proizvoda. Kandić ističe da robe ima dovoljno i da ne postoji nikakva opasnost da dođe do nestašica ovih namirnica. Ukoliko bude potrebno, nadležni su spremni da reaguju i dodatnim instrumentima.

- Svi se odgovorno ponašaju, svesni su situacije - ističe Kandić.

- Došlo je do velikog skoka cena sirovina i namirnica na globalnom nivou i to se preliva i na naše tržište. Proizvođačima i trgovcima u Srbiji je jasno da ne može sav teret poskupljenja da bude na građanima.

I u megamarketima ističu da sprovode odluku Vlade bez teškoća i da je to samo administrativno komplikovano.

- Vodimo računa da slučajno ne previdimo nešto u sistemu - kažu u jednom poznatom trgovinskom lancu.

- Robe ima dovoljno i nema problema da propisani proizvodi zadrže cene, jer su to artikli koji su i inače bili stalno na akcijama.

U megamarketima brašno tip 500 u pakovanju od jednog kilograma košta uglavnom od 67 do 99 dinara, a tip 400 glatko od 70 do 110 dinara, dok su robne marke najjeftinije, pa se obe vrste mogu naći od 43 do 45 dinara. Kilogram šećera se prodaje od 80 do 89 dinara. Cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti kreće se od 125 do 164 dinara. Litar suncokretovog ulja košta od 176 do 225 dinara. Za kilogram svinjskog buta treba izdvojiti od 520 do 663 dinara.

HRANA I PIĆA NAJVIŠE POSKUPELI

POTROŠAČKE cene u novembru bile su za 7,5 odsto veće u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju podaci RZS. Poredeći sa oktobrom, poskupljenje iznosi 0,9 procenata.

Najveći rast na mesečnom nivou zabeležili su hrana i bezalkoholna pića za 1,5 odsto, a slede transport za 1,3, dok restorani, hoteli, odeća i obuća beleže poskupljenje od 1,2 procenta. Stan, voda, struja, gas, druga goriva i zdravstvo imaju više cene za po 0,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega