LUTRIJI KASA NE TREBA: Utvrđene izmene Uredbe o obveznicima fiskalizacije, i vazdušni prevoz putnika bez obaveznih uređaja

S. B.

13. 12. 2021. u 10:20

NAREDNA godina doneće nova pravila kad su u pitanju delatnosti ne moraju da evidentiraju promet fiskalnim kasama. Vlada je tokom ove godine usvojila dve verzije uredbe koja reguliše ovo pitanje. Spisak iz aprila je prilično skratio broj "izuzetih", a poslednji od 2. decembra je dodao još neku delatnost. Među značajnijim novinama je da fiskalne kase neće biti neophodne u prevozu putnika u vazdušnom saobraćaju, ali samo u - međunarodnom.

ЛУТРИЈИ КАСА НЕ ТРЕБА: Утврђене измене Уредбе о обвезницима фискализације, и ваздушни превоз путника без обавезних уређаја

Foto: N. Skenderija

Nova uredba detaljnije određuje koje delatnosti u kopnenom saobraćaju nisu obveznici fiskalnih kasa.

- Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju, u delu koji se odnosi na naplatu i održavanje puteva, mostova i tunela izuzeti su od obaveze da imaju fiskalne kase - stoji u Uredbi. - Kao i u delu koji se odnosi na naplatu i održavanje parkirališta ili garaža, parkirališta za bicikle, zimskog smeštaja prikolica i drugih, koja se naplaćuju putem trećih lica, odnosno telekomunikacionih operatera.

Fiskalnu kasu, u pojedinim slučajevima, moći će da zaobiđu i klađenja i igre na sreću. Pre svega kada je organizator - Državna lutrija Srbije.

- Kockanje i klađenje u delu koji se odnosi na igre na sreću čiji je priređivač Državna lutrija Srbije, kao i za igre na sreću za koje priređivač u elektronskoj formi dostavlja podatke o izvršenom prometu organu nadležnom za igre na sreću - precizira Uredba.

I ovaj propis podseća sve druge, preduzetnike i preduzeća, koji moraju da imaju fiskalni uređaj, da on od početka maja mora da bude - elektronski.

- Obveznici fiskalizacije koji nisu oslobođeni evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, dužni su da do 30. aprila 2022. godine usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o fiskalizaciji i podzakonskim aktima donetim na osnovu njega - naglašava ovaj propis.

PRIMENA OD 1. MAJA

PROMENjENI su i rokovi primene novih pravila. Umesto od 1. januara sledeće godine, važiće od 1. maja. Navodi se da postojeća uredba tada prestaje da važi. Obrisan je i deo člana koji je predviđao da se ovogodišnja pravila primenjuju od početka godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna