REFERENTNA KAMATA 1 ODSTO: Odlučio IO Narodne banke Srbije

B. Ca.

09. 12. 2021. u 15:26

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto.

РЕФЕРЕНТНА КАМАТА 1 ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

D. Balšić

Od oktobra se, kako kažu, vodi monetarna politika bez promene osnovnih kamatnih stopa, imajući u vidu povećane troškovne pritiske u međunarodnom i domaćem okruženju i potrebu uticaja na inflaciona očekivanja.

- Više svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoji u snabdevanju i znatno više cene transporta na globalnom nivou, uz efekte niske baze iz prethodne godine, doveli su do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu - kažu u NBS. - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u oktobru iznosila 6,6 odsto. S druge strane, bazna inflacija - indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike imaju veći uticaj, u oktobru je ponovo bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 2,7 procenata međugodišnje.

Narodna banka Srbije očekuje usporavanje inflacije od drugog tromesečja 2022. godine, tako da bi sredinom godine trebalo da se vrati u granice cilja (tri, plus minus 1,5odsto). Nakon toga, inflacija će se kretati ka centralnoj vrednosti cilja, pri čemu postoji mogućnost da se krajem 2022. nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona, ako se ima u vidu efekat više baze iz ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024