OTVORENA FABRIKA U SUBOTICI Vučić: Za ovo se živi - Ovo je za naše unuke, za one koji dolaze (FOTO /VIDEO)

Novosti online

19. 11. 2021. u 12:22

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Subotici svečanom otvaranju fabrike BAS Boysen Abgassysteme.

ОТВОРЕНА ФАБРИКА У СУБОТИЦИ Вучић: За ово се живи - Ово је за наше унуке, за оне који долазе (ФОТО /ВИДЕО)

Foto: Novosti

Na samom dolasku u fabriku radnici su pozdravili Vučića, te su ga sproveli kroz fabriku kako bi mu predstavili šta je to što će se u fabrici proizvoditi i kako će proizvodnja funkcionisati.

Sa predsednikom fabriku obilazi i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a dočekali su ih predstavnici kompanije.

- Ovakvu fabriku do sada nismo imali u Srbiji. Sve je robotizovano, neverovatno je kako ova fabrika izgleda. U Srbiji nikada nisam video ovako nešto. Svaka čast - napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Predsednik je obišao fabriku, poželeo radnicima srećan rad i upoznao se sa procesom proizvodnje različitih komponenti izduvnih sistema za automobilsku industriju.

Foto: Novosti

- Težak posao, ali je neverovatno kako fabrika izgleda. Ovako nešto u Srbiji još nisam video - naveo je Vučić u razgovoru sa radnicima.

Obraćanje Tomasa Šiba

Ambasador Nemačke Tomas Šib je rekao da mu je ova fabrika simbol izuzetnih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije.

- Ovde sam u prethodne tri godine doživeo brojne pozitivne stvari u razvoju naših ekonomskih odnosa. Investicije iz Nemačke postaju sve kompleksnije, to potvrđuje i ova automatizovana, robotizovana fabrika. Srbija postaje sve zanimljivija za evropske investitore i postaje hab za evropsku auto-industriju - naveo je Šib.

Foto: Novosti

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik se zahvalio prisutnima i naglasio koliko je ponosan što danas ovakva fabrika postoji u Srbiji.

- Napisali su mi dva govora. Ovo su lepi govori što su mi napisali, ali posle svega što sam video, ostao sam bez teksta. Najlepše što mogu da kažem jeste da sam ponosan na sve što ste uradili, ali još više što ste to napravili baš u Srbiji. Ovo je za naše unuke, za one koji dolaze. U ovoj fabrici će biti zaposleno 500 radnika. Ne mogu da verujem da ovako nešto u Srbiji postoji.

Foto: Novosti

- Što se infrastrukture tiče, u poslednjih pet ili šest godina uradili smo više nego u poslednjih pet ili šest decenija. Potrebno je da nastavimo, da privlačimo investitore, da verujemo u sebe - naglasio je.

Kako je rekao, misli da Srbija u naredne dve godine može da bude zemlja sa najvećim rastom u Evropi.

Predsednik je naglasio da je Srbija digitalizovana zemlja, a najavio je i nova ulaganja u pozorišta i stadione.

Foto: Novosti

- Od osamdesetih godina do danas uspeli smo da dobar deo Vojvodine uništimo, zato su nam potrebne ovakve investicije. Danas smo na dobrom putu, nadam se da će Vojvodina da stigne, pa i da prestigne Beograd.

Otvorena je manja fabrika u Ivanjici koja nikad ne bi bila otvorena da nije fabrike Bojsen.

Nemački investitori ne dolaze u zemlju na 4 ili 5 godina, već dolaze da ostanu.

Otvorio sam oko 200 fabrika u Srbiji, ali ovako nešto nikad nisam video. Za ovo se živi - završio je predsednik.

Foto: Novosti

Pitanja novinara

Na izjave Zorana Lutovca da priznaje Kosovo kao državu, predsednik je rekao da misli da je samo rekao ono što verovatno misli.

- Mislim da mu je izletelo ono što stvarno misli. Nisam saglasan sa njim. Naše je da se borimo za naš narod i zemlju. Nastavićemo sa tim. Imamo Ustav naše zemlje i interese našeg naroda za koje ćemo se boriti. To nipodaštavanje je gore od bilo čega, a to zaista ne mogu da prihvatim - rekao je predsednik.

O pobedi srpske reprezentacije i pohvalama selektora fudbalske reprezentacije na račun predsednika

- Dragan Stojković je naša velika zvezda, i uz sve naše fantastične fudbalere najzaslužniji je za ogroman uspeh koji smo postigli. Ja nemam ništa s tim, sve je njegova zasluga. Njemu zasluge, njemu sve pohvale, a onima koji su se radovali prvom golu Portugala, kako bi mene proglasili za krivca za eventualni poraz, ja ne mogu da pomognem. Ja sam samo navijač Srbije u fudbalu i ako mogu da pomognem, pomoći ću, a ako ne mogu, neću ništa. Ali sve zasluge pripadaju Draganu Stojkoviću.

O gostovanjima na RTS-u

- Bio bih arogantan kad bih rekao da nisam negde prisutan. Nisam se žalio, samo sam odgovarajući na pitanja novinara rekao da nisam osam do devet meseci bio na RTS-u u večernjem terminu. Ne žalim se na to, ali me zanima kako neko može na RTS, a neko ne. Kako može urednik niskotiražnog lista ili portala, a ne može urednik visokotiražnog, najčitanijeg lista. Svakako neću ići ove godine, možda ću ići u januaru ili februaru. Nadam se samo da niko u Srbiji ne pravi crne liste.

Upitan o radnicima Linglonga, Vučić je rekao da se kampanja protiv ove kineske kompanije vodi već godinu dana i da se protiv svake kineske kompanije vodila hajka, podsećajući na smederevsku Železaru i borski Ziđin.

- To je kampanja koja se vodi protiv Linglong preduzeća, nije samo politička kampanja. Ali vodila se kampanja protiv svake kineske kompanije u Srbiji. Jedva smo obezbedili investiciju za železaru Smederevo. Onda je krenula kampanja protiv kineskih kompanija koje su najveći doprinosioci. Poslali smo inspekciju, ja ne vidim poentu, ali Momirović i Darija Kisić nisu mogli da izdrže medijski pritisak.

Kako je rekao, ta kineska kompanija zapošljava 6.000 ljudi, a prosečna plata je 100.000 dinara.

- Ne razumem šta je smisao kampanje. Da me ubedite da ste zabrinuti za vijetnamske radnike? Dobro se znamo. Niste zabrinuti za srpsku decu, ali ste zabrinuti za Vijetnamce. Gledaćamo da pomognemo i Vijetnamcima, ali nećemo da rasterujemo investitore, jer je to krvavo težak posao. A u tome smo najuspešniji u istoriji - istakao je Vučić.

- Lepo je danas biti u Subotici, na otvaranju ove fabrike, ali imamo još mnogo posla - zaključio je Vučić.

O kompaniji

U privrednoj zoni u Subotici nemačka kompanija "Boysen Abgassysteme", svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, privela je kraju izgradnju fabričkog pogona u kojem će posla biti za više od 500 radnika. Država je dodelila subvenciju od četiri miliona evra nemačkoj kompaniji za izgradnju fabrike u Subotici. Bojsen se zauzvrat obavezao da zaposli najmanje 400 novih radnika na neodređeno do kraja 2023. godine, a osnovna zarada zaposlenih mora da bude najmanje 20 odsto veća od minimalca. Ta kompanija se takođe obavestila da uloži najmanje 55,5 miliona evra u osnovna sredstva i ne smanjuje broj zaposlenih ispod 400 tokom pet godina po završetku investicionog projekta. Bojsenu iz Subotice takođe je besplatno ustupljeno 10 hektara zemljišta odlukom Skupštine grada od avgusta prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (37)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona