REFERENTANA KAMATNA STOPA OSTAJE 1 ODSTO: Odlučio IO Narodne banke Srbije

S.B.

09. 11. 2021. u 13:17

NARODNA banka Srbije zadržala je na današnjoj sednici Izvršnog odbora referentnu kamatnu stopu na nivou od 1 odsto, i istovremeno povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda na raspon od 6,5 do 7,0 procenata.

РЕФЕРЕНТАНА КАМАТНА СТОПА ОСТАЈЕ 1 ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

Arhiva

Iz centralne banke je sopšteno, da će NBS nastaviti sa pooštravanjem monetarnih uslova putem repo stope i povlačenjem većeg iznosa viškova likvidnosti iz bankarskog sektora.

Izvršni odbor je ocenio da se pozitivni efekti prethodno donetih obimnih monetarnih i fiskalnih mera na ekonomsku aktivnost, uključujući i treći paket podrške privredi i građanima, mogu očekivati i u narednom periodu i da povoljni finansijski uslovi mogu biti održani i s nešto manjim stepenom ekspanzivnosti monetarne politike.

Ponovo je ukazano na snažnu dinamiku rasta domaće ekonomske aktivnosti, koja je u sva tri tromesečja ove godine nadmašila očekivanja, tako da se, prema proceni NBS, bruto domaći proizvod sada nalazi iznad nivoa pre pandemije za preko 3 odsto.

Centralna banka je povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu sa 6,5 procenata na raspon od 6,5 do 7 odsto, a u srednjem roku predviđa rast BDP-a između 4 i 5 odsto, što će doprineti nastavku konvergencije ka zemljama Evropske unije.

Na povećanje inflatornih pritisaka uticali su skok svetskih cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoji u snabdevanju i znatno više cene transporta na globalnom nivou, uz efekte niske baze iz prethodne godine. Pored toga, u trećem tromesečju je, zbog suše, izostao sezonski uobičajen pad cena povrća na domaćem tržištu, što je u najvećoj meri uticalo na to da međugodišnja inflacija, od 5,7 posto u septembru, bude viša od očekivanja NBS.

Izvršni odbor je naglasio da se bazna inflacija u Srbiji i dalje nalazi u donjoj polovini ciljanog raspona ukupne inflacije  za razliku od većine drugih zemalja u regionu koje su u režimu ciljanja inflacije.

Tome je, kako se dodaje, u najvećoj meri doprinela očuvana stabilnost deviznog kursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista